Lykkepiller mot øresus

Vanlige antidepressiva kan være en effektiv behandling mot tinnitus, viser en svensk undersøkelse.

Depresjon går ofte hånd-i-hånd med alvorlig tinnitus.

Nå viser en ny svensk avhandling at vanlige antidepressiva kan hjelpe, ikke bare mot depresjonen, men også mot den støyende lyden som tinnitusen forårsaker. Antidepressiva er legemidler som brukes mot depresjoner.

Avhandlingen er gjort ved Sahlgrenska akademin i Göteborg, melder svenske Dagens Medicin. Overlege og forfatter av avhandlingen Sigyn Zöger gjennomførte omfattende intervjuer med 82 tinnituspasienter.

Les også: Slik kan øresus behandles

Vanlig med depresjon
- Vi vet ikke nøyaktig hvordan antidepressiva kan lindre opplevelsen av den lyden som tinnitus forårsaker. Men en teori er at preparatet stimulerer nye kontakter og forbindelser i de områdene i hjernen som tolker lyd, sier Zöger.

Studien viser at depresjon og angst er langt mer vanlig hos pasienter med tinnitus, enn hva som tidligere er kjent. Samtidig opplever over halvparten av pasienter som behandles med antidepressiva at tinnitusen er blitt bedre.

Den svenske undersøkelsen viser også at legemidlene hjelper både de med og uten depresjon.

Pipende TV-lyd
Tinnitus beskrives ofte som en høy, pipende TV-lyd, som støy fra en radio mellom to stasjoner eller som en kraftig fossedur eller buldring. Den høyfrekvente lyden kan variere i styrke.

Les også: Sett advarsel på iPoden

Tinnitus oppstår fordi sansecellene i indre øre, som sender lyd til hjernen, har blitt forstyrret eller skadet slik at det oppstår en kontinuerlig lyd. Lyden kommer altså ikke utenfra, ifølge Helsenytt.

Årsaken til at dette skjer kan være hodeskade, whiplash, slag mot hodet, virussykdom, Infeksjonssykdommer med plutselig hørselsnedsettelse, øreverk og mellomørebetennelse og Ménieres sykdom.

Nasjonale undersøkelser viser at omtrent 15 prosent av den voksne befolkningen, rundt 500.000 personer i Norge, har eller har hatt tinnitus.

Vil du vite mer om tinnitus? Les mer på Lommelegen:

 

Mozon.no, 16.12.2006