Lykkepille uten effekt

Lykkepillen Prozac gis ofte til personer med spiseforstyrrelsen anoreksi. Men nå viser en ny studie at pillen ikke kan forebygge tilbakefall av den alvorlige sykdommen.

Funnene kommer fra en studie på 93 kvinner som sliter med spiseforstyrrelsen anorexia nervosa. Etter at de la på seg noen kilo og ble skrevet ut at sykehuset, fikk noen av kvinnene fluoxetine, også kjent som lykkepillen Prozac, mens andre ble gitt narremedisin.

Etter ett år var det ingen forskjell i de to gruppene når det gjaldt tilbakefall. I følge studieleder B. Timothy Walsh, som er lege ved New York State Psychiatric Institute, fikk halvparten av begge gruppene sykdommen igjen etter en viss tid.

Anoreksi kjennetegnes som en ekstrem angst for å legge på seg, som resulterer i overdreven slanking, dårlig helse og i verste fall død. Mange sulter seg og overdriver samtidig løping eller andre treningsmåter for å forbrenne kalorier.

Anoreksi er hovedsakelig en kvinnesykdom. Men voksne kvinner og menn kan også rammes av spiseforstyrrelser. I følge Interessegruppa for Kvinner med Spiseforstyrrelser har over 120.000 mennesker spiseforstyrrelser i Norge. Overspising er det største problemet - 90 prosent overspiser i form av bulimi eller tvangsspising, og bare 10 prosent har anoreksi.

Halvparten får tilbakefall
Tidligere studier viser at inntil halvparten av pasienter med anoreksi får tilbakefall innen et år etter at de har blitt utskrevet fra sykehus. Mange pasienter får lykkepille for å unngå tilbakefall.

- De nye funnene, sammen med tidligere studier, viser at den vanlige praksisen å gi antidepressiva til pasienter med anoreksi, sannsynligvis ikke gir nok fordeler, enten pasienten er undervektig eller i ferd med å legge på seg, konkluderer rapporten.

Behandling bør heller konsentrere seg om atferdsterapi og psykologisk intervensjon, som man vet kan ha en effekt, sier forskerne.

Studien er publisert i tidsskriftet Journal of the American Medical Association denne uken.

Anoreksi kan være arvelig.

 

Mozon.no, 15.06.06