Lykken er livsfarlig

Jo lykkeligere folk er, dess lavere er levealderen.

Et lykkelig liv kan også bety et kort liv, viser ny undersøkelse.  Foto: colourbox.com
Et lykkelig liv kan også bety et kort liv, viser ny undersøkelse. Foto: colourbox.com Vis mer

Det kan høres ut som en påstand hentet fra bakvendt-land, men ifølge danske eksperter skal økende grad av lykke altså ha en klar sammenheng med forventet levealder - i negativ forstand.

Les også: Skilte lever kortere

Danskene, som i flere målinger har blitt kåret til verdens lykkeligste befolkning, viser seg nemlig også å være blant befolkningene med lavest gjennomsnittlig levealder innenfor landene i EU. Det skriver avisen Kristeligt Dagblad.

Gjelder folk i vesten

- Vi må akseptere at det å leve et lykkelig liv også kan innebære at vi ikke lever så lenge, sier lektor ved Nasjonaløkonomisk institutt, Christian Bjørnskov, til avisen.

I samarbeid med Handelshøjskolen og Aarhus Universitet, står han bak den oppsiktsvekkende undersøkelsen. Bjørnskov understreker imidlertid at dette først og fremst gjelder blant befolkningen i den vestlige del av verden.

Les også: 100 år i sus og dus

- Man kan ikke konkludere med at menneskene er superlykkelige i afrikanske land, selv om levetiden der er kort. I rike EU-land derimot, ser man tendenser til at de lykkeligste av befolkningen lever litt kortere og investerer mindre i en sunn livsstil enn andre, forklarer han, og legger til:

Tar usunne valg

- Lykkelige mennesker har en tendens til å ta usunne valg, og vil samtidig i stor grad undervurdere risiko. Dermed ender man med å investere mindre i egen helse enn de som er mindre lykkelige.

Bjørnskov påpeker sannsynligheten for at lykkefølelsen blant folk vil falle i tiden som kommer, parallellt med helsekampanjer som oppfordrer til å stumpe røyken, mosjonere mer og spise mindre.

Les også: Personligheten styrer vekten

- Livsstilsendringer som er knyttet til personlige valg skaper lykke. Men enkelte av tiltakene som blir iverksatt av helsemyndighetene i dagens samfunn truer lykken, fordi man føler seg tvunget til å ta valg man egentlig ikke ønsker å ta. Dette gjelder i stor grad temaer som kosthold og mosjon, sier Christian Bjørnskov.