Lykkelige par blir raskere friske

Sår gror raskere hos personer i lykkelige ekteskap, og når forholdet skranter blir immunforsvaret dårligere, viser en amerikansk studie.

Det tar lengre tid for personer i et skrantende parforhold å helbrede sår og skader enn personer som lever i et godt ekteskap, har amerikanske forskere funnet ut.

Helsefordelene gjelder også dersom personen har en stressende jobb.

Psykologene ved Ohio State University College of Medicine påførte to ganger blåmerker på 42 par ved hjelp av et slags sugeapparat.

I første omgangen ble parene bedt om å diskutere et nøytralt emne etter at de hadde fått blåmerkene. Neste gang testen ble gjort ble de bedt om å greie ut om et emne de åpenbart var uenige om.

I den andre delen av testen tok det i gjennomsnitt 40 prosent, eller to dager, lengre tid for parene og helbrede blåmerket.

- Dette viser at bare en liten diskusjon kan bremse helbredelsesprosessen, sier psykolog Janiice Kiexolt-Glaser på et møte i American Psychosomatic Society ifølge USA Today.

I tidligere studier har forskerne fra Ohio State funnet ut at personer i parforhold som ikke fungerer har dårligere immunforsvar og får flere luftveisinfeksjoner enn par som har det bra sammen.

Mozon.no, 10.03.2005