Lykke kan kjøpes - sjekk prisen

Et forskerteam har regnet ut verdien av å være lykkelig. Se resultatet og ta vår lykke-test.

Så har det skjedd.

Ifølge Daily Mail har et forskerteam ved Universitetet i London fastslått én gang for alle at lykke kan kjøpes for penger. Dermed er trolig en rekke gode rødvinsdiskusjoner lagt døde, også her til lands.

Forskernes resultater viser også at det ikke bare er penger og inntektsvekst som kan gi lykke, men også vennskap og gode mellommenneskelige relasjoner. Noen vil kanskje si at dette er forskning som sparker opp åpne dører, mens andre vil finne studien svært interessant.

Er du lykkelig? Trykk her og sjekk!

Fotograf: Per Ervland
Fotograf: Per Ervland Vis mer


10.000 briter ble bedt om å rangere sin grad av lykke, samt svare på en rekke spørsmål om formue, inntekt og sosiale relasjoner.

Forskerteamet plasserte respondentene i kategorier på en "livsglede-skala", som rangerte fra 1 (fullstendig miserabel) til syv (fullstendig lykkelig).

Så mye er det verdt
Plusser..  .. og minuser
Å MØTE SLEKT OG VENNERRELASJONERTAP AV PARTNER
De fleste dager :63.800 kr per månedÅ bo sammen med noen: 82.500 kr per mnd.Ved død: minus 200.000 kr per mnd
Én til to ganger i uka: 50,500 kr per månedEkteskap: 53.800 kr per mnd.Separasjon: 57.700 kr per mnd
Å PRATE JEVNLIG MED NABOENEHELSESkilsmisse: 24.500 kr per mnd
40.000 kr per mnd.Utmerket: 300.000 kr per mnd.DÅRLIG HELSE
 God: 251.000 kr per mnd.Alvorlig sykdom: minus 480.000 kr per mnd
  Større funksjonshemming: 165.000 kr per mndVed hjelp av informasjonen de hadde samlet, kunne de deretter kalkulere hvor store summer gjennomsnittspersonen ville trenge for å bevege seg mellom trinnene i skalaen.
Forskerne har dessuten kalkulert hvordan en person vil bevege seg opp og ned på skalaen ved ulike hendelser i livet.

Ved å sammenstille data om relasjoner og hendelser og inntekt/formue, kunne forskerne sette en prislapp på sosiale faktorer og kjennetegn ved livsstiler. For eksempel har de funnet ut at det gir like stor lykke å ha utmerket helse som å få en økning i lønna med 300.000 kroner per måned, eller 3,6 mill per år.

Ekteskap øker lykkenivået like mye som et lønnstillegg på 650.000 kroner i året, mens å bo sammen viste seg enda mer verdt - nesten én million i året. Å småprate litt med naboene vil gjøre folk like lykkelige som et lønnstillegg på 40.000 i måneden, eller 480.000 kroner året.

En av forskerne, Dr Nattavudh Powdthavee, sier til Daily Mail at resultatene av undersøkelsen viser tydelig viktigheten av sosiale relasjoner.

- En mulig forklaring på verdiene er at sosiale aktiviteter krever vår oppmerksomhet mens vi opplever dem. Derfor husker vi dem lenger. Inntekt, derimot, skyves fort i bakgrunnen.

- Vanligvis vier vi ikke så stor oppmerksomhet til lønnsutbetalingen hver måned. Lykken fra den varer derfor kortere, sier Dr. Powdthavee.

Kilde: www.dailymail.co.uk