Lurte banken med Elvis-seddel

Seddelen på 20 pund hadde bilde av Elvis Presley, men det gikk bankfunksjonæren hus forbi.

For bare 3,50 dollar får du en 50-punds Elvis-seddel. Men du skal ha flaks om du klarer å veksle den inn til ekte penger. Foto: Ebay
For bare 3,50 dollar får du en 50-punds Elvis-seddel. Men du skal ha flaks om du klarer å veksle den inn til ekte penger. Foto: Ebay Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var ikke bare bildet av Elvis Presley som burde alarmert bankfunksjonæren. På seddelen sto det at den var utstedt av Bank of Presley.

Likevel ble seddelen vekslet inn i euro, og fortsatte sin ferd i det tyske banksystemet til den til slutt endte opp i den tyske sentralbanken. Der ble den selvsagt avslørt, skriver Daily Mail.

I forrige uke stilte sentralbanken ut noen av de falske sedlene som ble oppdaget i løpet av 2010. Det er snakk om totalt 60.000 sedler.

Det var ikke første gang Elvis-penger har havnet der. Disse sedlene selges på internett til Elvis' fans, og den mest vanlige varianten tyske banker oppdager er en 200-euroseddel.

Slå til: Nå er euroen råbillig

Du må ta tapet

Så vidt vi vet har ingen norske banker tatt imot Elvis-sedler i den tro at de er ekte. Og falske sedler er ikke noe stort problem i Norge. Siste statistikk over falske sedler er fra 2009, og viser at det ble oppdaget bare 472 falske sedler i Norge.

- Det er Kripos som melder inn til oss hvor mange falske sedler som er oppdaget, og vi har ingen indikasjoner på at tallet blir spesielt større for 2010, sier Leif Veggum i Norges Bank.

- Vi antar at falske sedler blir oppdaget relativt raskt. Tallene fra 2009 viser at det ble oppdaget omtrent fire falske sedler per en million sedler i omløp, så sannsynligheten for å finne en falsk seddel er liten. Likevel er det viktig å være på vakt, for det er du som må ta tapet dersom du har akseptert en falsk seddel.

Faren for skimming er nok langt større:
Er minibanken trygg?
Slik vet du om kortet ditt er kopiert

Holografisk metallisk merke på en tusenlapp. Foto: Norges Bank
Holografisk metallisk merke på en tusenlapp. Foto: Norges Bank Vis mer


Hva skal du se etter?

Norske sedler er utstyrt med en rekke elementer som skal gjøre dem vanskelige å forfalske. Du kan selv sjekke om seddelen har holografisk metallisk stripe, vannmerke, sikkerhetstråd og stripe med perlemorseffekt. Les mer om de forskjellige effektene her

Kjenn også på seddelen. Hvis du tenker deg om, har du sikkert merket deg at seddelen er litt knudrete. Det er fordi norske sedler er trykket med kobbertrykk på bomullspapir. Dersom en seddel du mottar virker veldig glatt, bør du sjekke den for ekthet.

Les mer om norske sedler og hvordan de ser ut hos Norges Bank.

Dersom du oppdager en falsk seddel, skal du rapportere til politiet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer