Lurt til ærlighet

Tror du at noen ser på deg? Da er sjansen stor for at du også oppfører deg mer ærlig.

Har dere en boks til penger i kantina i stedet for faste priser? I så fall er det lett å slippe billig unna ved å droppe betalingen. Hvert fall hvis ingen ser på deg.

En britisk studie tok for seg frivillig betaling når folk kjøpte drikke i en kantine. Forskerne fra Newcastle University fant ut folk betalte nesten tre ganger så mye hvis det var et bilde av et øye ved boksen. Dersom det var et bilde av en blomst, fikk de ikke inn like mye penger.

Bildet av øyet, som var i A5-størrelse, kan ha gitt følelsen av å bli betraktet. Det var plassert i øyehøyde over betalingsboksen.

Studien foregikk over ti uker. Hver uke hengte forskerne opp et bilde av blomster eller øyne. Deretter sammenlignet de hvor mye penger som kom inn i boksen hver uke. Øyeuken ga mye bedre omsetning enn blomsteruken.

- Selv om det bare var et fotokopiert svart-hvitt-bilde, vet vi at menneskehjernen er konstruert for å behandle ansikter og øyne. Det er trolig fordi det er veldig viktig for oss å vite om vi blir betraktet av andre, sier forskningsleder Melissa Bateson ifølge BBC.

Studien er publisert i tidsskriftet Biology Letters.

 

Mozon, 3.7.2006