Lurt av banken

Norges Bank har ikke økt renten de siste 14 månedene, og pengemarkedsrenten har gått ned. Likevel har noen banker mesket seg med å sette opp renten.

Norges Banks styringsrente, foliorenten, har stått bom stille på 7 prosent siden 21. september i fjor.

Flere eksperter DinSide har snakket med venter at sentralbanksjefen vil sette ned renten på Norges Banks hovedstyremøte i desember. Inflasjonsnivået (på lang sikt) begynner nemlig å nærme seg målet på 2,5 prosent som er bestemt av regjeringen.

Markedsrenten ned

Pengemarkedsrenten har falt med 1,3 prosentpoeng i perioden. 12-månedersrenten var 7,7 prosent i september 2000, og er nå nede i 6,4 prosent. Pengemarkedsrenten er markedsrenten på å låne penger, eller den renten som finansinstitusjoner låner penger av hverandre til.

En del norske banker har satt ned fastrentene i det siste, men de flytende rentene har stått bom stille. Flere banker har til og med satt opp renten i perioden.

Dårlig eksempel

Rindal Sparebank er en av de bankene som har satt opp renten. Siden januar i år har renten gått opp med 0,25 prosentpoeng. Sparebanken Hardanger har også hoppet på toget, og satt opp renten med 0,25 prosentpoeng.

Ørland Sparebank har økt boligrenten med 0,2 prosentpoeng, og Toten og Vang Sparebank med 0,15 poeng.

Å sette opp renten i et marked hvor pengemarkedsrenten faller og Norges Bank holder styringsrenten uendret, gir liten mening. Men for bankene betyr det naturligvis mer penger i kassen.

Spar penger nå

Betaler du for mye i rente? Sjekk vår prisliste på boliglån, som gir deg informasjon om 140 norske bankers rentetilbud.

Billigste bank for tiden er Surnadal og Stangvik Sparebank med en effektiv rente på 7,87 prosent for lån innen 60 prosent. Men denne banken er bare åpen for de som bor i bankens nærområde.

Billigste bank for alle, uansett geografisk tilknytning, er Rørosbanken med en effektiv rente på 8,046 for lån innen 60 prosent.

For å regne ut hvor mye du kan spare, bør du benytte vår boliglånskalkulator.

Best på innskudd

Har du penger du ønsker å få til å yngle, bør du sjekke vår prisliste på bankinnskudd.

Har du over 50.000 kroner på kontoen, kan du få 7,5 prosent i rente fra første krone hos Bankia Bank.

Har du mindre enn 50.000 kroner, er beste tilbud for tiden Acta Bank med en rente på 7,1 prosent.