Lurt å fylle inn post 5.0 i selvangivelsen

Posten med tilleggsopplysninger kan være gull verdt.

Er du i tvil om en inntekt er skattepliktig, bør du føre den opp i punkt 5.0 i selvangivelsen. Foto: Kim Jansson
Er du i tvil om en inntekt er skattepliktig, bør du føre den opp i punkt 5.0 i selvangivelsen. Foto: Kim Jansson Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du skal holde tungen rett i munnen når du sjekker selvangivelsen. Mange og kompliserte skatteregler kan gjøre det svært vanskelig å vite hvilke opplysninger du skal gi på de forskjellige punktene.

For alle som er i tvil om en post, finnes det heldigvis punkt 5.0 i selvangivelsen. Dette er punktet for tilleggsopplysninger.

Her kan du komme med forklaringer til andre poster, begrunne endringer du har gjort, eventuelt forklare hvorfor du mener du skal liknes i en annen skatteklasse og liknende.

Spesielt viktig

Om du er usikker på en av inntektspostene, er det spesielt viktig at du bruker litt tid på å fylle ut denne posten.

Skattebetalerforeningen oppfordrer alle som er i tvil om en inntektspost om å ikke føre denne i en vanlig post i selvangivelsen. Da bør du heller registrere opplysningene i post nummer 5.0

– Hvis du er i tvil om en inntekt er skattepliktig eller ikke, så mener vi det er best å ikke føre opp dette i en vanlig post i selvangivelsen. Da bør man heller komme med beskrivende opplysninger i den generelle posten for tilleggsopplysninger, post 5.0, uttalte advokatfullmektig Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen under et skatteseminar tidligere i mars.

Må ta standpunkt

Lothe nevner blant annet hobbyinntekter som et eksempel. Lurer du på om du skal betale skatt av denne inntekten, bør du absolutt benytte deg av punkt 5.0.

Der skal du oppgi hvor mye du hadde i inntekter og utgifter som følge av denne hobbyen, og fortelle at siden du anser dette som en hobby, skal du ikke betale skatt av pengene.

Dette betyr selvsagt ikke at skattemyndighetene er enige med deg, men da har du i alle fall fått sjanse til å forklare hvorfor du ikke skal betale skatt av beløpet.

– Om skattekontoret er uenig i dette, vil du ikke bli automatisk liknet. Skattekontoret må da ta aktivt standpunkt til det, sier Lothe.

Husk at ved å ikke oppgi informasjon om inntekt, risikerer du straffeskatt. Hver og én plikter å sørge for at alle relevante opplysninger er oppgitt i selvangivelsen ved innlevering. Dette gjelder selvsagt også for dem som benytter seg av leveringsfritaket.

Fradragene er annerledes

Om du har krav på fradrag, er rådet fra Skattebetalerforeningen at du bør du føre opp fradraget der det hører hjemme i selvangivelsen.

Dette kan du gjøre selv om du er i tvil om du har rett på fradraget eller ikke.

Det er ikke alltid lett å vite om du har rett til fradrag eller ikke, men skal du kreve fradrag er det uansett viktig å føre det i riktig post og med mest mulig utfyllende informasjon.

– Du bør føre opp fradraget i riktig post i selvangivelsen, men også her er det veldig viktig å gi opplysninger om fradraget, sier Lothe.

Tilleggsopplysninger kan føres i post 5.0, men det er altså viktig at du fører fradragene i de postene fradragene skal føres.

– Gir du utfyllende opplysninger, risikerer du ikke tilleggsskatt, sier Lothe.