Lures med falske mobiltelefoner til 149 kroner

Slik tar politiet lommetyvene.

Med sivilkledde spanere og dummymobiler blir tyvene avslørt. Foto: Politiet
Med sivilkledde spanere og dummymobiler blir tyvene avslørt. Foto: Politiet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå blir færre rammet av lommetyverier i hovestaden. Første kvartal i år gikk antall anmeldte lommetyverier i Oslo ned med 26 prosent sammenlignet med året før, skriver Magasinet Norsk Politi i siste utgave. I fjor ble det registrert 18.000 anmeldte lommetyverier bare i hovedstaden, så det er store volum vi snakker om.

– En stor del av nedgangen må tilskrives Innsatsgruppe lommetyveri. Vi er
den faktoren som er annerledes i dette bildet, sier politioverbetjent Roar H. Kvassheim, som leder innsatsgruppen, til politimagasinet.

I dag er det 11 personer som jobber i gruppen, etter sommeren skal de bli 21.

De tok Olavs nettbrett på t-banen: – Det gikk så utrolig fort

Sivilt politi spaner på proffe tyver

Oslopolitiet har tidligere hatt lite å gå på for å avsløre gjerningsmennene. De er ofte så proffe at ofrene ikke oppdager at de har blitt frastjålet ting før en stund etter at det har skjedd.

Innsatsgruppen har derfor jobbet for å finne ut hvem disse tyvene er:

Dummymobilen til 149 kroner er til forveksling lik en ekte iPhone 5. (Gjengitt med tillatelse fra Oslopolitiet.) Foto: Politiet
Dummymobilen til 149 kroner er til forveksling lik en ekte iPhone 5. (Gjengitt med tillatelse fra Oslopolitiet.) Foto: Politiet Vis mer

  • Tjenestemenn i sivil har oppsøkt typiske steder der folk rammes for å observere. Slike steder er for eksempel holdeplasser for kollektivtransport og kjøpesentre.
  • Politiet har innledet samarbeid med kollektivselskaper, vekterselskaper, hoteller og utesteder. Både for å advare mot tyverier, og for at flere skal holde utkikk etter tyvene.

  • Noen ganger har sivilkledd politi med seg dummy-telefoner som til forveksling ligner dyre mobiler, som de tilsynelatende bruker og lagrer i lomme eller veske som vanlige folk. Blir disse stjålet, slår sivile spanere så til mot tyvene.

Politiet bruker ikke ekte mobiler, men dummy-telefoner til 149 kroner stykket, skriver magasinet.

Det er ikke tilfeldig at politiet bruker mobiltelefoner som lokkemiddel. Tyveri av de mange elektroniske gjenstandene folk bærer med seg rundt er noe av det vanligste, har Politidirektoratet tidligere meldt.

Slik kan du beskytte Android-mobilen
Flere knep for å sikre mobiltelefonen
Mistet eller forsvunnet? Sperre og finne

Slik opererer de

Gjerningsmannen forsyner seg i trengselen. Foto: Politiet
Gjerningsmannen forsyner seg i trengselen. Foto: Politiet Vis mer
Gjerningsmannen snur og går av bussen før den kjører videre. Foto: Politiet
Gjerningsmannen snur og går av bussen før den kjører videre. Foto: Politiet Vis mer

Råd mot å bli offer for lommetyven

• Ikke legg lommebok og telefon på restaurantbordet. Vær obs på det såkalte «karttrikset», der en person kommer med et kart og du forklarer veien. Under kartet jobber vedkommende og lommebok/telefon forsvinner.

• Sitter du ytterst på en fortausrestaurant, så ikke legg verdigjenstander på bordet.

• Vær oppmerksom dersom noen søler noe på deg og skal hjelpe deg å tørke av.

• Skjul pin-koden din. Får lommetyvene tak i den, kan de følge etter deg til anledningen byr seg for å ta lommeboka.

• Ikke legg lommeboka i ryggsekken hvor lommetyven enkelt kan dra opp glidelåsen og hente ut verdisaker.

• Ta kun nødvendige kort med deg. Bruk safen på hoteller.

Kilde: Oslopolitiet


Kvassheim forteller videre at det er tre grupper som dominerer som lommetyver i Oslo. Cirka 70 prosent av de pågrepne er fra Romania. En stor gruppe er fra Polen, mens en annen stor gruppe består av folk fra Nord-Afrika.

De jobber imidlertid ikke på samme måte. Polske og rumenske lommetyver jobber gjerne i lag på tre til seks stykker, som fordeler ulike "oppgaver" seg imellom. Noen kan sørge for å distrahere, andre kan utføre selve tyveriet, mens andre igjen tar imot tyvegodset og forsvinner fra området. Nordafrikanere oslopolitiet har pågrepet begår tyverier mest alene eller to og to.

Færre får bilen stjålet

Her er tegnene som kan avsløre tyvene

Politiets spanere forteller til Magasinet Norsk Politi at de ser etter flere typer adferd som kan avsløre enkelttyver eller grupper som jobber sammen. For eksempel er de obs når de ser noen går av trikken, krysser linja og tar trikken i motsatt retning.

De følger også ekstra godt med om en gruppe mennesker som går av bussen eller trikken sprer seg på holdeplassen og står der og venter.

Det er også grunn til å se opp for folk som man merker har blikket festet på folks vesker, lommer og andre eiendeler.

Slik har kollektivselskapet advart sine kunder: Sidemannen din kan være en tyv

Kler seg pent

De fleste lommetyvene er menn mellom 30 og 50 år, men det er også noen kvinner. De er gjerne velkledde, tilsynelatende på vei til jobb, møte eller fritidsaktivitet. De opererer på steder med trengsel og mange mennesker, som butikker, utesteder og holdeplasser. 65 prosent av ofrene er kvinner, og de fleste tyveriene skjer i ettermiddagsrushet på hverdagene, samt helgenetter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer