<strong>FEIL PRISER:</strong> Multicom har som alle andre nettbutikker feil priser fra tid til annen. Nå vil de ta en kunde videre til tingretten etter å ha blitt «dømt» i FKU til å levere en PC til feil pris. Butikken mener nemlig at enkelte nordmenn spekulerer i feilprising. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FEIL PRISER: Multicom har som alle andre nettbutikker feil priser fra tid til annen. Nå vil de ta en kunde videre til tingretten etter å ha blitt «dømt» i FKU til å levere en PC til feil pris. Butikken mener nemlig at enkelte nordmenn spekulerer i feilprising. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Multicom kjemper mot kunder som kjøper varer til feil pris

- Lurer til seg varer til røverpriser!

Multicom vil ta Tommie til retten, etter at flere nettbutikker hadde feil pris på samme PC. 

Publisert

- Jeg var inne på Prisjakt.no, hvor PC-en dukket opp som dagens beste tilbud, forteller Tommie Røhme til Dinside.

Det var en Toshiba Portege Z30-maskin, som flere butikker solgte for rundt 1.500 kroner. Røhme bestilte den fra Multicom for 1.494 kroner, betalte og fikk ordrebekreftelsen.

<strong>TRODDE PÅ PRISEN:</strong> Tommie Røhme så at prisen lå på det samme nivået i flere butikker, og mener han ikke hadde noen grunn til å tvile på Multicom-prisen. FKU er enig med han. Foto: Privat
TRODDE PÅ PRISEN: Tommie Røhme så at prisen lå på det samme nivået i flere butikker, og mener han ikke hadde noen grunn til å tvile på Multicom-prisen. FKU er enig med han. Foto: Privat Vis mer

Kort tid etter kansellerte Multicom ordren. Maskinen skulle egentlig koste rundt 13.000 kroner, men var feilpriset både hos dem og flere andre butikker fra leverandørens side.

En slik kansellering etter feilprising kan bare gjøres om kunden burde innsett feilen.

- Men jeg hadde sjekket og sammenliknet prisene, og sett at den lå på samme nivå hos andre butikker. Så jeg hadde jo grunnlag til å tro at prisen var riktig, mener Røhme.

Saken gikk videre til Forbrukerklageutvalget (FKU), som var enig med Røhme og vedtok at Multicom måtte levere PC-en til avtalt pris. Men Multicom gir seg ikke, og vil ta saken videre til tingretten.

Butikken mener nemlig at nordmenn spekulerer i feilprising.

Kan en butikk nekte å levere varen når prisen er feil?

  • Som hovedregel: nei. Men i praksis: ja.
  • Når du betaler for en vare, inngås det en bindende avtale mellom deg og butikken. Du betaler, butikken må levere.
  • Men avtaler som inneholder åpenbare feil, som én av partene burde innsett var feil, kan brytes.
  • Med andre ord: Er prisen så feil at du burde skjønt det, kan butikken nekte deg levering. Derfor ser vi ofte at butikker slipper unna feilprisinger.

«Jakter på slike kjøp»

- På generelt grunnlag vil jeg si at vi føler det er urimelig at vi skal måtte selge varer til opptil 90 prosent rabatt som helt tydelig skyldes feil pris, forteller Multicom-sjef Tron A. Løvig til Dinside.

- Kundene som gjør dette, «jakter» på slike kjøp og vet selvsagt at det dreier seg om feilprising. Det dreier seg om ytterst få kunder som prøver seg på dette, skriver han videre i e-posten.

Løvig vil ikke å kommentere den konkrete saken, utover at de vil ta den til tingretten. FKU-vedtak er bindende, men alle rettsavgjørelser kan tas videre i rettssystemet – også disse.

Motivasjonen er ikke bare den konkrete saken, men det Multicom mener er et generelt problem som en høyere rettsinnstans bør ta stilling til: Nordmenn som ifølge Løvig spekulerer i feilprisede varer.

- Konsekvensen er at en slik risiko må bakes inn i prisene, som igjen gjør at alle andre må betale for at noen få personer «lurer» til seg varer til røverpriser, mener Multicom-sjefen.

Derfor fikk han medhold

Tommie Røhme kjenner seg overhodet ikke igjen i denne beskrivelsen. Han ikke vil kalle seg selv som noen garvet netthandler, og dette skal uansett ha være aller første gang han bestiller noe fra Multicom.

- Og flere nettbutikker hadde den til omlag samme pris, understreker Røhme igjen, som la fram dokumentasjon på dette i FKU, som ble avgjørende for medholdet.

Selges en PC til 1.500 kroner i én butikk og 15.000 i alle andre, kan prisbildet tilsi at kunden burde innsett feilen. Da situasjonen var omvendt i Røhmes tilfelle, mener FKU at han handlet i god tro.

«Utvalget bemerker også at det er innklagde, som den profesjonelle parten, som er nærmest til å bære risikoen for feilprisingen» skriver utvalget i vedtaket

- Om det var leverandøren som feilpriset PC-en, må butikken ta det med leverandøren sin, ikke med meg, sier Røhme til Dinside.

Expert kjenner seg ikke igjen

  • Dinside fortalte nylig hvordan Expert hadde feil pris på en barbermaskin, og hvordan kundene gjennom 16 ordre bestilte 63 maskiner – på ett kvarter. FKU ga dem medhold i å ikke levere varene.
  • Men Expert er ikke enig med Multicom i at enkelte kunder spekulerer i feilprising.
  • - Vi har ingen kunder som vi mener gjentatte ganger bevisst spekulerer i feil priser. Det er mer de som kommer over «tilbudet» i perioden prisen er feil, som kjøper, forteller Expert.no-sjef Sven Erik Vaagenes til Dinside.
  • - Hvis det ikke er åpenbart at kunden burde forstå at prisen er feil, så gir vi ut varene uten diskusjon. Det lever vi fint med.

Uvanlig å ta saken videre

Røhme visste ikke at Multicom raslet med sablene før Dinside ringte ham. Spørsmålet er om han ønsker å være med på en runde i tingretten eller ikke.

Røhme sier han er villig til det, men taper han, kan han ende opp med regninga for saksomkostninger.

Multicom vil ikke svare Dinside på hvorvidt de tar saken videre om Røhme skulle velge å «gi seg». Men det kan være mulig, om Multicom uansett vil ha en prinsipiell avgjørelse de håper å vise til neste gang uhellet er ute.

- Dette er ikke så veldig vanlig, forteller seniorrådgiver Silje Grutle i FKU til Dinside.

I fjor ble, ifølge tallene hun har tilgang til, 55 av 1.963 vedtak tatt videre til tingretten. Altså under tre prosent.

Hvor mange av dommene som gikk mot FKU sine vedtak, har hun ikke tall på.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer