- Burger Kong på Svinesund spiser av kursen, skriver Sarpsborg Arbeiderblad.
- Burger Kong på Svinesund spiser av kursen, skriver Sarpsborg Arbeiderblad.Vis mer

Lurer deg på valutakursen

Burger King på Svinesund spiser av kursen.

Dette skriver Sarpsborg Arbeiderblad, som for tredje gang på tre år har testet valutakursen i grensebutikkene ved Svinesund.

De svenske butikkene nær norskegrensen venter stor vekst i nordmenn på svenskehandel i 2009. Nordby shoppingcenter noen kilometer syd for Svinesund venter ifølge NRK Østfold, 1 million flere nordmenn på handletur i 2009, enn i fjor. I 2008 hadde dette handlesenteret 5,2 millioner besøkende, hvorav 98 prosent var nordmenn.

Gjør et priskupp i Sverige

Dyr burger

Ifølge Sarpsborg Arbeiderblads prisundersøkelse ble hamburgeren på burgerrestauranten ganske mye dyrere dersom du betalte med bankkort. Avisen skriver at dersom du betaler med Visa hos Burger King på Svinesund, gir du 79,55 kroner for en svensk hundrelapp. Men drar du bankkortet, legger BK på nesten 17 kroner ekstra.

Skal du på harryhandel?

Planlegger du å handle i Sverige i løpet av den kommende måneden? (Avsluttet)
Ja(52%) 390
Nei(42%) 313
Vet ikke(7%) 51
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Til Sarpsborg Arbeiderblad forklarer Burger King-eieren forskjellen med at det har blitt gjort en feil. Ifølge SA er det imidlertid ikke første gang at burgerrestauranten har pekt seg ut negativt.

Kort ofte gunstigst

- Det er flere måter å handle med valuta, sier informasjonssjef Thomas Sevang i Nordea til DinSide. Utsalgsstedet kan bestemme sin vekslingskurs, for eksempel at 100 norske gir 140 svenske kroner, og da står det gjerne opplyst. De bestemmer sine priser. Eller du kan veksle valuta kontant, typisk at du kommer til utlandet og tar den vekslingskursen du får på det vekslingskontoret du bruker. Men drar du kortet, blir kursen bestemt av de internasjonale kortselskapene, forklarer informasjonssjef Sevang.

Her er de billigste kredittkortene

- Hvordan bør man betale for å få mest mulig ut av valutagevinsten?

- Da må du vite hvilken kurs de ulike bruker og avregningsdato, og vurdere det der og da. Kortbruk kan gjerne være gunstig for å slippe å måtte veksle tilbake igjen og betale vekslingsgebyr to ganger. Men det er klart at om man går inn i en bank og kjøper valuta, har du fullstendig kontroll over prisen der og da, sier Sevang til DinSide.

Kupp på biler i Sverige