Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

"Lungebrenning" gir astmahåp

Sliter du med astma? Anfallene kan halveres med en ny metode som varmer opp luftveiene og ”brenner” bort muskelvev.

Mange strever med tung pust, hoste, piping og surkling i brystet. Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund lider minst 250.000 nordmenn av astma.

Les også: Slår allergialarm

Medisiner som utvider luftveiene er førstevalget ved behandling av astma. Men nå kan en ikke-medikamentell behandling for pasienter med moderat til tung astma være rundt hjørnet.

Metoden går ut på å føre et bronkoskop (rør) ned i luftrøret, som oftest gjennom nesen. På røret er det en varmeledende sonde som i løpet av 20 minutter varmer opp muskelvevet i bronkiene. Det reduserer mengden glatt muskulatur, som gir sammensøring av bronkiene.

I en ny studie ble pasienter fulgt opp i et år, og de som ble behandlet med bronkoskop hadde kun halvparten så mange astmaanfall som før. I tillegg fikk de økt livskvalitet, fordi de var hadde bedre lungefunksjon, melder The Independent.

Les også: Vinterlufta gjør oss syke

Svært begeistret
Medforfatter professor Paul Corris, ved University of Newcastle er begeistret over resultatene.

- Dette må anses som den første ikke-medisinske behandlingsformen mot astma som viser lovende resultater. Ingen annen medisinsk behandling har vist samme effekt, sier han.

Corris, som i utgangspunktet var svært skeptisk til metoden, synes nå det er oppmuntrende å se at forbedringen er synlig et helt år etter behandlingen, og i noen tilfeller inntil to år senere.

Komplisert behandling
Professor Kai-Håkon Carlsen ved Voksentoppen senter for astma og allergi er også positiv.

- Dette er en ny og ganske dramatisk behandlingsform, der pasienten må legges i narkose. Studien viser gode resultater. Behandlingen kan være spesielt nyttig hos de med alvorlig persisterende astma, der medisinsk behandling ikke virker, sier han til Mozon.no.

Men siden metoden er både komplisert og kostbar, og har en viss risiko for komplikasjoner, vil det nok ta noe tid før metoden er klar for generelt bruk, ifølge forskerne.

Studien ble utført på 112 pasienter mellom 18 og 65 år, fra fire forskjellig land. Resultatene er publisert i tidsskriftet New England Journal of Medicine.

Redde mange liv
Hvis flere studier kan bekrefte liknende funn, kan den nye metoden, som kalles 'bronchial thermoplasty', redde mange liv, ifølge forskerne.

Sliter du med astma og trenger råd til forebygging?

- Det aller viktigste er god grunnbehandling hos legen, som er tilpasset hver pasient. Behandlingen bør økes ved forkjølelser og infeksjoner, sier Bente Kvenshagen, overlege på barneavdelingen ved Sykehuset Østfold Fredrikstad, som har astma som spesialfelt.

Kvenshagen kjenner ikke til den nye metoden om lungebrenning.

Spis fisk mot astma: