Lukten gir deg jobben

Det er ikke bare de faglige kvalifikasjonene dine som avgjør hvorvidt du får drømmejobben. Utseende og kroppslukt har også en viktig rolle.

Skal vi tro en undersøkelse fra kosmetikkselskapet Oriflame, bør du bruke noen minutter ekstra på badet før et jobbintervju. Undersøkelsen som er utført blant bedriftsledere landet over, viser at lite attraktive mennesker vil få problemer med å få jobb i en av fire norske bedrifter.

Det er spesielt bedrifter i hovedstaden som legger vekt på utseendet til jobbsøkeren. Hele 78 prosent av selskapene i Oslo mener at dårlig kroppslukt påvirker søkerprosessen. Til sammenligning mener 68 prosent av nordlendingene det samme.

Små bedrifter er mer opptatt av utseende og kroppslukt enn større bedrifter.

Innen varehandel er det aller viktigst å se bra ut og å lukte godt.

Ønsker du å jobbe innen fiskeri og industri, er ikke dette like viktig. I disse bransjene bryr lederne seg minst om utseendet.

- Det handler om å gjøre et godt førsteinntrykk. Da er det som regel utseende og kroppslukt som legges merke til først, sier Jan-Fredrik Torgersen, administrerende direktør i Oriflame, i en pressemelding.

Oriflame gir følgende råd for å gjøre et godt inntrykk på jobbintervjuet:

Bruk deodorant
Mer enn syv av ti ledere i små og mellomstore bedrifter mener at vond kroppslukt påvirker søkerens jobbmulighet.

Ikke overdriv
Over halvparten av bedriftslederne mener at for mye parfyme er negativt. Det er spesielt sørlendinger som misliker parfyme. Mens 73 prosent av disse foretrekker naturlige lukter, er det bare 48 prosent av østlendingene som vil unngå for mye parfyme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vær naturlig
Selv om du bør se bra ut, trenger du ikke se ut som en Barbie-dokke. Det mener i hvert fall fire av ti bedriftsledere. Også her er det Oslo-folk som må være mest på vakt. En av tre Oslo-ledere synes for mye sminke er negativt, mens en av seks nordnorske ledere sier det samme.

Unngå skjemmende hårvekst
Mens jentene må holde orden på maskaraen og solpudderet, må guttene passe på barberingen. Spesielt innen varehandel er det viktig å unngå skjemmende hårvekst. Her svarer 40 prosent av lederne at det er negativt. Fiskere og industriarbeidere kan stort sett la skjegget gro som de vil. Bare 17 prosent av disse bedriftene mener det er negativt. Til sammen mener 28 prosent av lederne at skjemmende hårvekst bør unngås.

Men det er dessverre ikke alt du kan styre selv. Dette synes også lederne er negativt for jobbsøkeren:

- 26,6 prosent mener et lite tiltalende utseende er negativt.

- 23,5 prosent mener fedme ødelegger.

- 5,2 prosent vil ikke ansette for pene personer.

- 3,5 prosent synes for lite sminke er dumt.

Det er analysebyrået Sentio som har utført undersøkelsen.

Vil du lære flere gode tips? Slik får du drømmejobben:

 

Mozon.no, 09.10.2006