Lukt deg slank og røykefri

Lukter betyr mer enn vi tror. For enkelte dufter kan dempe søtsuget og gjøre det enklere å stumpe røyken.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

Vil du gå ned i vekt eller slutte å røyke, bør du ta nesen i bruk. Forskere er nemlig enige om at dufter har en stor innvirkning på oppførselen vår.

Luktesansen har lenge vært en stor gåte for forskerne. Richard Axel og Linda Buck fikk så sent som i 2004 nobelpris i medisin fordi de lyktes i å kartlegge hvordan luktesansen fungerer.

Men hvordan den faktiske lukteopplevelsen oppstår i hjernen, er fremdeles et stort mysterium, skriver Aftonbladet.

Les også: Kanel mot diabetes

Blir sulten av lukt
Det er imidlertid klinisk bevist at minner som oppstår av dufter, er mer følelsesladde enn minner som kommer fra bilder eller taler. Og kjenner vi for eksempel lukten av mat, blir vi sultne.

Den amerikanske nevroforskeren Rachel Herz ved Brown University har publisert flere forskningsrapporter om lukt i et psykologisk perspektiv.

- Nevrologisk er luktesignaler veldig direkte. De behøver bare å gå via en synapse (en elektrisk impuls red.adm) før de når fram til den delen av hjernen som produserer følelser og minner, sier hun ifølge Aftonbladet.

Syn, hørsel, følelser og smak må derimot passere flere nervecelleforbindelser før de når fram til hjernen.

Les også: Vi snuser opp passende partnere

Vanilje mot søtsug
Men har denne kunnskapen noen nytte for oss da?

Ja, det viser seg blant annet at vaniljelukt kan bekjempe søtsug, ifølge forsøk ved et engelsk sykehus. Der fikk testpersonene ulike parfymerte plastre på baksiden av hånden sin. Gruppen med vanilje gikk ned nærmere 2 kilo under den seks uker lange testperioden. Gruppen uten plaster, gikk i gjennomsnitt ned 0,7 kilo, ifølge Aftonbladet.

Herz mener lukten av vanilje kan tilfredsstille søtsug slik at man ikke behøver å spise det ekstra kakestykket eller den siste sjokoladebiten. Hun understreker imidlertid at vanilje ikke en noe vidundermiddel når det gjelder slanking.

Lukt ved røykeslutt
Herz mener også at de som vil slutte å røyke bør satse på nesa. Undersøkelser viser nemlig at når man lukter på en duft mens man går på røykeslutt-kurs, samtidig som man lærer seg effektive teknikker mot røykesuget, har man lettere for å holde seg motivert.

- Det blir også enklere å anvende disse teknikkene når suget slår inn selv etter kurset, sier Herz.

Her er 10 tips som holder deg røykfri

Hun mener at den samme teknikken kan fungere blant annet når man leser til eksamen.

Herz minner imidlertid om at luktesans er kulturelt betinget. Vanilje kan fungere som et substitutt for søtsug i Vesten, men det er usikkert om lukten vil ha den samme effekten for eksempel i Indonesia.

Og mens man i USA bruker eukalyptusaktige smaker i godteri og tyggegummi, brukes den samme duften på sykehus i England. Mange kobler dermed lukten til medisiner.

Les også: Behagelig lukt lindrer smerte