Lufting best mot bakterier

Vil du unngå bakterier fra andre mennesker? Lukk opp vinduet, er rådet fra ekspertene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere har funnet ut at en enkel løsning kan være det beste rådet mot bakterier: Å åpne vinduet kan være den mest effektive forebyggingen mot infeksjoner som spres i luft, som tuberkulose.

Det er konklusjonen til en internasjonal forskergruppe som har testet luften ved åtte sykehus i Perus hovedstad Lima.

Forskerne oppdaget at umoderne sykehus med høye tak og store vinduer kan være best i forhold til å forebygge spredning. Slike sykehus fungerte faktisk bedre enn moderne undertrykks-rom som er designet for å pumpe ut infisert luft.

Dårlig inneklima på arbeidsplassen kan gjøre deg syk. Les mer her:

Billig ventilasjon

- Å åpne vinduer og dører maksimerer naturlig ventilasjon slik at risikoen for luftbåren smitte er lavere enn med kostbare, mekaniske ventilasjonssystemer, skriver Rod Escombe ved Imperial College London og hans kolleger i rapporten. Studien har stått på trykk i tidsskriftet PLoS Medicine

- Gammeldagse kliniske områder med høye tak og store vinduer gir den beste beskyttelsen. Naturlig ventilasjon koster lite og krever ikke vedlikehold, legger de til.

Forskerne regnet ut hva funnene ville bety for spredning av tuberkulose, som spres med bakterier i luft. De fant ut at i rom med mekanisk ventilasjon ville 39 prosent av mottakelige personer bli smittet etter 24 timers eksponering for en ubehandlet tuberkulosepasient. Tallene var 22 prosents infeksjonsrate i moderne rom med vinduet åpent, og 11 prosent i et gammeldags rom fra før 1950-tallet.

- Den nåværende praksis med lufttette rom er trolig gal måte å gjøre det på i forhold til sykehusavdelinger, sier Peter Wilson ved University College London Hospitals i en kommentar til Reuters Health.

Les også: Vinterlufta gjør oss syke: