Lovlig med lilla brus

Men Grans glemmer å følge de nye reglene for merking av slike fargestoffer.

SKREKKELIG FIN? Grans glemmer å merke at fargestoffet i denne brusen kan ha en ugunstig virkning på barnas konsentrasjonsevne. Foto: Berit B. Njarga
SKREKKELIG FIN? Grans glemmer å merke at fargestoffet i denne brusen kan ha en ugunstig virkning på barnas konsentrasjonsevne. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den lilla Halloween-brusen fra Grans er muligens fristende for de yngste kundene. Men den noe spesielle fargen kommer fra blant annet bruken av fargestoffet Allurarød, som krever en egen advarsel på produktet.

Det har derimot produsenten glemt.

Ugunstig virkning

Allurarød er ett av totalt seks fargestoffer som ifølge en britisk studie gjennomført i 2007 viste en mulig sammenheng mellom to blandinger av tilsetningsstoffer og en økning i hyperaktiv atferd hos barn, skriver Mattilsynet.

Fargestoffene ble ikke forbudt etter dette, men det ble bestemt at man skulle innføre påbud om å advarselsmerke alle produkter som inneholder disse fargestoffene med følgende tekst:

"Kan ha en ugunstig virkning på barns aktivitet og konsentrasjonsevne."

Reglene gjelder fra juni i år, men på Halloween-brusen fra Grans er det derimot ingen slik advarsel på etiketten. Dermed er det snakk om mangelfull merking.

Denne brusen fra Grans inneholder fargestoffet Allurarød, som er tillatt, men skal merkes spesielt på ingredienslista. Foto: Berit B. Njarga
Denne brusen fra Grans inneholder fargestoffet Allurarød, som er tillatt, men skal merkes spesielt på ingredienslista. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


- Merkingen er mangelfull, og produktet skulle selvfølgelig vært merket i henhold til det gjeldene regelverket. Vi innser at vi ikke er perfekte, og vi kommer ikke til å benytte etiketter som mangler merkingen i fremtiden, lover administrerende direktør Morten Gran.

Les også: Lite imponerende innhold i disse matvarene

Skrekkelig fin farge

Produsenten Grans mener bruken av fargestoffet ikke nødvendigvis er omstridt selv om det må merkes annerledes enn andre fargestoffer. Bruken av fargestoffet skyldes ønsket om nettopp lilla farge på produktet.

- Vi synes kombinasjonen mellom Halloween og lilla var «skrekkelig» fin og i tråd med konseptet rundt Halloween, sier Gran.

Han påpeker at de har valgt å bruke meget lite av fargestoffet, og at en flaske med Halloween-brus inneholder ca 0,5 mg allurarød AC.

- Dagens lovgivning gir anledning til å bruke mer enn 50 ganger mer farge enn det vi gjør. For at et lite barn, la oss si en tre-åring på cirka 15 kilo, skulle få i seg mer enn anbefalt daglig inntak, måtte barnet drikke langt over 100 flasker hver eneste dag, hevder Gran.

Likevel lover Grans å se nærmere på om de kan kutte ut bruken av fargestoffet i fremtiden.

- Vi vil også vurdere andre fargesammensetninger slik at vi ikke fører brus som kan ha en ugunstig virkning på barns aktivitet og konsentrasjonsevne, sier Morten Gran.

Les også: Umulig å finne bruspriene hos denne kjeden

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!