Administrerende direktør i Skandiabanken, Øyvind Thomassen.
Administrerende direktør i Skandiabanken, Øyvind Thomassen.Vis mer

Lover fortsatt gratis nettbank

Skandiabanken garanterer oss fremdeles gebyrfri nettbank - tross negative regnskapsresultater.

Skandiabanken gratulerte nylig seg selv med 1-årsdagen. Tross et regnskapsresultat på minus 5 millioner, jubler ledelsen over nettbankens utvikling.

Nettbanken har hatt en sterk vekst i antall kunder, og har i dag en markedsandel på om lag 10 prosent.

Isolert sett er underskuddet i nettbanken 32 millioner kroner. Men legger man til inntektene fra bilfinansieringsselskapet, blir resultatet altså 5 millioner kroner i røde tall.

- Det er mest korrekt å se resultatene fra disse to selskapene under ett. Vi har søkt Finansdepartementet om tillatelse til å fusjonere de to selskapene, sier Øyvind Thomassen, administrerende direktør i Skandiabanken.

Null i gebyr

Skandiabanken har, som den eneste nettbanken i Norge, levert tjenestene sine gebyrfritt. Konseptet er basert på at kundene skal gjøre jobben selv via nettet. Dermed kan banken tilby billigere banktjenester enn vanlige banker. Foreløpig er det bare årsavgiften på VISA-kortet som koster penger i Skandiabanken.

Men hvordan ser fremtiden ut? Kan det tenkes at gebyrene vil gå opp nå når Skandiabanken leverer såpass dårlige resultater?

Øyvind Thomassen lover at dette ikke kommer til å skje.

- Vi kommer aldri til å legge gebyrer på våre banktjenester. Skulle dette skje, måtte jeg finne meg en annen jobb. Hele konseptet er basert på at vi skal være en gebyrfri bank, sier Thomassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Renten opp eller ned?

Et av Skandiabankens markedsføringstriks har vært å holde et gunstig nivå på innskuddsrenten. Banken gir 7 prosent i rente fra første krone. Likevel måtte kundene se renten falle fra 7,3 til 7,0 prosent i slutten av mars i år. Argumentasjonen til Skandiabanken var at renteforskjellen til den nest beste banken likevel ville være høy nok.

Boliglånsrenten til Skandiabanken er ikke noe å skrive hjem om. Med en effektiv rente på 8,3 prosent ligger banken midt i mellom den billigste og dyreste banken. Rindal Sparebank tilbyr 7,77 prosent, og Nøtterø Sparebank 9,01 prosent på et lån på 1 million innenfor 60 prosent av takst.

Kan det tenkes at den fremtidige inntjeningen til banken skal finansieres via økte boliglånsrenter og reduserte innskuddsrenter?

- Jeg kan garantere at vi skal fortsette å ha konkurransedyktige betingelser på innskudd og utlån. Hadde vi satt ned innskuddsrenten til 5 prosent, ville vi ha mistet mange kunder. Og det er vi naturligvis ikke interessert i, sier Thomassen.

Om den gunstige innskuddsrenten opprettholdes, avhenger dermed av den konkurransemessige situasjonen.

Skandiabanken.dk

Øyvind Thomassen hevder at Skandiabankens nordiske strategi vil gi konsernet enkelte stordriftsfordeler. Banken har nettopp kjøpt en dansk nettbank som fremover vil bli markedsført som www.skandiabanken.dk. Med om lag 350.000 kunder i Sverige og 100.000 i Norge, vil de tre nettbankene kunne dra fordeler av hverandre. Dette skal altså gi banken mulighet for å tjene penger.

Vi tar Thomassen på ordet, og håper at det gebyrfrie eventyret fortsetter!