Lovende vaksine mot kreft

Vaksine mot livmorhalskreft er snart klar til godkjenning i Norge. Den vil kunne forebygge cirka 70 prosent av tilfellene med livmorhalskreft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Livmorhalskreft og forstadiene til denne kreftsykdommen skyldes viruset Humant Papilloma Virus (HPV). Det finnes over 100 typer av HPV-viruset, og noen er farligere enn andre.

- HPV-infeksjoner i livmorhalsen er svært vanlig og i økende omfang. Det er cirka 80 prosent risiko for at en kvinne vil gjennomgå en HPV-infeksjon, og cirka 30 prosent risiko at kvinner under 25 år har en HPV-infeksjon i livmorhalsen, sier Katrine Sjøborg, overlege ved Sykehuset Østfold HF.

Viruset smitter hovedsakelig ved seksuell kontakt. De fleste er imidlertid harmløse og går tilbake av seg selv uten å gjøre noen skade, men det er rundt 15 såkalte høyrisiko HPV-typer som kan gi celleforandringer.

Nå er en ny vaksine mot HPV-viruset på trappene.

Godkjent i flere land
Det er utviklet to vaksiner fra to konkurrerende firmaer, MSD og GlaxoSmithKline. Begge vaksinene beskytter mot HPV 16 og 18, de vanligste høyrisikotypene, mens den ene vaksinen i tillegg også beskytter mot HPV 6 og 11 som er lavrisiko typer, men som kan gi kjønnsvorter.

MSD-vaksinen er godkjent i 12 land, inkludert USA. Den er nå gjennom EU-godkjenning og vil trolig godkjennes for bruk i Norge i løpet av året.

- Det er estimert at vaksinen vil kunne forebygge cirka 70 prosent av tilfellene med livmorhalskreft. Antall koniseringer - behandling av celleforandringer på livmorhalsen/forstadier til livmorhalskreft - vil også reduseres. Dermed vil også komplikasjoner til konisering reduseres. Konisering kan påvirke etterfølgende svangerskap og den viktigste komplikasjonen er økt risiko for å føde for tidlig, forklarer Sjøborg.

Håpet er at vaksinen blir et ledd i det vanlige vaksinasjonsprogrammet for barn, og at den gies før seksuell debutalder.

Livmorhalskreft er en relativt sjelden sykdom i Norge. Hvert år får mellom 300 og 350 kvinner denne kreftformen, og årlig dør mellom 100 og 130 av sykdommen.

Sjelden kreftform i Norge
- Grunnen til at livmorhalskreft er en relativt sjelden kreftform i Norge er at vi i stor grad klarer å fange opp forstadiene til livmorhalskreft og behandle disse. Masseundersøkelsen, som er organisert av Kreftregisteret, har bidratt til dette. Det er et screeningprogram som anbefaler alle kvinner i alderen 25-69 år å ta celleprøve fra livmorhalsen hvert 3. år, forklarer Sjøborg.

I andre land er livmorhalskreft mer vanlig, og i Sør-Amerika og afrikanske land sør for Sahara er dette en av de hyppigste dødsårsakene hos kvinner.

Budskapet om den nye vaksinen kom under åpningen av Nasjonalt kompetansesenter for kvinnehelse ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet HF, den 8. september. Blant satsningsområdene for kompetansesenteret er forsking og kompetanseoppbygging innen underlivskreft, reproduksjon og fremtidsrettet svangerskapsomsorg, ifølge Rikshospitalet.

Slik går du til krig mot kreften!

 

Mozon.no, 12.09.2006