Løssluppen i sommer?

Sommer betyr høysesong for utepils, sosiale anledninger, festivaler og det gode liv. For mange betyr det også lite søvn, mye alkohol og tilfeldig sex.

Sommer-Norge: I parkene kryr det av mennesker. Det er festivaltid og folk strømmer til fra fjern og nær. Fredagspilsen varer lett til lørdagen, den kjølige hvitvinen på festen sklir ned som saft og hormonene bobler.

Og selv om mange av parkturene, festene og festivalene går lydig og disiplinert for seg, er det andre som innebærer mye alkohol, lite søvn og for noen tilfeldig sex.

- Det er vel mest fordi ferie gjør kroppen mer tilgjengelig for kåthet, det er festivaler med glade og utadvendte mennesker og fordi det ofte drikkes såpass mye at løssluppenheten slipper til. Det meste av dette er jo storartet, sier sexolog Esben Esther Pirelli Benestad.

- Mange treffer nye partnere på ferier og festivaler. Og mange har kanskje mer ubeskyttet sex, sier overlege Harald Moi ved Olafiaklinikken i Oslo.

Harald Moi legger imidlertid til at de opplever stor pågang på klinikken hele året. Og Pirelli Benestad legger til at tilfeldig sex med mennesker du ikke kjenner, alltid vil øke risikoen for seksuelt overførbare infeksjoner, og det gjelder hele året.

Har du en kjønnssykdom? Her er symptomene!

Mye klamydia
- Vi har stor pågang nå om sommeren og har omtrent nådd taket i kapasitet. Mange vil teste seg og det er positivt. Vi oppfordrer særlig unge fra 25-30 år til å teste seg for klamydia, og naturligvis også andre som har hatt ubeskyttet sex, sier Moi.

Ingen andre land i Norden har så mange tilfeller av klamydia som Norge og økningen bare forsetter. Tall fra Folkehelseinsituttet viser at mens det ble påvist 16 356 nye tilfeller med klamydia i 2003 var tallet i 2005 på 19 973, en økning på 22 prosent.

Sommersex er risikosex!

Men det er ikke bare ubeskyttet sex det blir mer av i sommerhalvåret. Sommeren betyr for mange også mer alkohol.

Kan utvikle alkoholisme
Jørg Mørland, divisjonsdirektør i Folkehelseinstituttet, sier at det kan oppstå varige skader etter gjentatt sommerfyll.

- Stort alkoholinntak er en betydelig risikofaktor. Det er først og fremst på grunn av økt risiko for ulykker av alle slag, særlig alvorlige ulykker. Risikoen vil forsterkes av søvnmangel og i noen grad av sult. Bakgrunnen for dette er alkoholvirkningene i hjernen med nedsatt feilkontroll og reduserte ferdigheter til følge, sier han.

Han legger til at en fuktig sommer også kan legge grunnlag for utvikling av alkoholavhengighet, som man kan slite med resten av livet.

Oppskriften på en sunnere sommer
Hva er så ekspertenes råd til unge og voksne når det gjelder alkohol, festing og tilfeldig sex i sommer?

- La det gå lengst mulig tid før man drikker igjen. Begynn for all del ikke med reparasjonsdrikking dagen derpå, sier Mørland, og legger til at primærrådet er å ikke drikke alkohol.

Velger man på tross av dette å drikke, bør man holde seg til et alkoholnivå som gir beskjedent ubehag. Det vil si cirka 3-5 alkoholenheter over 2-3 timer, etterfulgt av en alkoholenhet rundt annenhver time. Og unngå styrting, da blir man lett for full og sjansen for å sette i gang prosesser i hjernen som leder til avhengighet, økes.

Når det gjelder sex er rådet som kjent å gå for det som et trygt og sikkert.

- Det ville være fint om flere kunne tenke: «Nå er jeg rett og slett for full for seksuelle aktiviteter, især med folk jeg ikke kjenner». Selv om et menneske ser godt ut, er rimelig pen i tøyet og har et artig glimt i øyet kan det være at vedkommende ikke har helt smittefrie slimhinner. Ha alltid med ny kondom, gjør det til en fest å bruke den, råder Pirelli Benestad.

Slik sover du bedre i sommer!

 

Mozon.no, 05.07.06