Løsningen på Crohns sykdom

En ny studie viser at Crohns sykdom trolig oppstår av andre grunner enn tidligere antatt.

Tidligere har man mistenkt at magesykdommen Crohns oppstår på grunn av et overaktivt immunforsvar. Britiske forskere har funnet ut at det er motsatt, skriver BBC News. Det er et svakt immunforsvar som skaper sykdommen.

Det er forskere ved University College London som har stått for studien, som er presentert i tidsskriftet The Lancet.

Forskerne sammenlignet hvordan immunforsvaret til Crohns-pasienter og friske personer reagerte på små skader, som skrubbsår.

De friske pasientene hadde en stor økning i blodflyten til de betente områdene. Chrons-pasientene hadde en unormalt lav økning.

Fordi Crohns-pasientene har et svakt immunforsvar, blir ikke bakterier som kommer inn i tarmene ødelagt. Da kan bakteriene bygges opp i vevet og stimulere utsondringen av betennelseskjemikalier. Dette utløser symptomene på Crohns.

Crohns-sykdom er en kronisk betennelse i fordøyelsessystemet. Vanlige symptomer på sykdommen er diaré, magesmerter, feber og nedsatt almenntilstand. Man kan arve sykdommen, men den utløses av andre faktorer. Lommelegen skriver at omtrent 16.000 personer er rammet av sykdommen i Norge, mens omtrent 300 diagnoseres med lidelsen hvert år.

Det finnes fremdeles ingen klare svar på hvorfor Crohns sykdom oppstår.

 

Mozon, 27.2.2006