<strong>MER AV DETTE:</strong> Nå kan man skrive slikt, og komme unna med det. I går hadde slike Facebook-konkurranser vært ulovlig.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MER AV DETTE: Nå kan man skrive slikt, og komme unna med det. I går hadde slike Facebook-konkurranser vært ulovlig. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Løsere regler for Facebook-konkurranser

Nå kan bedrifter få deg til å gjøre ting som tidligere var ulovlig.

Publisert
Sist oppdatert

"Slutt å dele Facebook-konkurranser!" oppfordret DinSide tidligere i år.

Bakgrunnen var flere år med norske og utenlandske Facebook-sider som til stadighet avholdt konkurranser med krav som "kommenter, del og lik!". Dette brøt med Facebooks egne regler, som igjen betød at du ikke burde eller trengte å følge oppfordringene.

Les mer: "Det er faktisk ikke lov å be folk like eller dele innlegg for å vinne"

Nå kommer Facebook med et helt nytt sett regler, som bedrifter garantert kommer til å benytte seg av i tiden fremover.

Men slettes ikke alt er lov nå heller. Her får du en rask innføring, så ikke sider kan lure deg til å gjøre ting som fortsatt går mot reglene.

Lov: Kommentere eller like

Tidligere måtte selve konkurransene avholdes utenfor Facebook eller i Facebook-apper. Det var derfor ikke lov til å sette krav om vanlige Facebook-handlinger for å delta, som å dele, like eller kommentere en sides innlegg. Det er først og fremst her Facebook nå gjør helomvending.

<strong>LOVLIG:</strong> Dette eksempelet kommer fra Facebooks egen guide til de nye reglene. Her ber en bedrift brukerne kommentere en post for å vinne.
LOVLIG: Dette eksempelet kommer fra Facebooks egen guide til de nye reglene. Her ber en bedrift brukerne kommentere en post for å vinne. Vis mer


Nå blir det lov å be folk gjøre følgende for å delta i en konkurranse:

  • Like et innlegg.
  • Kommentere et innlegg.
  • Poste et innlegg på siden.
  • Sende en melding til siden.
Nå kan du og vennene dine lage fotoalbum sammen!

Ulovlig: Dele eller tagge

Det er langt fra slik at alt nå er lov, og Facebook setter fortsatt strenge grenser for hva en kan foreta seg.

Facebook forbyr fortsatt:

  • Å be brukerne dele et innlegg.
  • Å be brukerne tagge seg selv eller venner i et bilde.
Har du fått med deg Facebooks morsomme kattefunksjon?

På denne måten håper Facebook at deling fortsatt skal være en funksjon som brukes til å dele innhold folk faktisk finner interessant, og tagging en funksjon for å vise hvem som faktisk er involvert eller avbildet i et innlegg.

Resultat: Mer mas

Hva følgene blir av disse nye reglene? Enda mer "lik dette for å vinne X eller Y". For selv om ikke det er lov å kreve at folk deler innlegg for å vinne, dukker ting vennene dine liker og kommenterer opp i din nyhetsstrøm.

Det er sannsynligvis positivt for selskaper og de som gjerne vil være med på konkurranser, men neppe positivt for alle som allerede er lei av slikt.

Og de er det en del av: Da vi spurte 3.367 DinSide-lesere, svarte hele 93 prosent at de ofte eller av og til irriterte seg over venner som delte Facebook-konkurranser.

Slik unngår du "facerape"

Hva tror du? Er de nye reglene positivt for din Facebook-hverdag? Si din mening under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer