Lørdag bør du legge igjen de irriterende vanene hjemme

Smarttelefon og høylytt prating er gjengangere, men enkelte drar det enda lengre i kinosalen.

Om du ikke klarer deg et par timer uten å sjekke Facebook, bør du kanskje velge hjemmekinoen i stedet. Foto: PantherMedia
Om du ikke klarer deg et par timer uten å sjekke Facebook, bør du kanskje velge hjemmekinoen i stedet. Foto: PantherMedia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag 3. november er Den store kinodagen, og du får halv pris på forestillinger hos landets kinoer hele dagen. Skal du ta turen i dag kan det være greit å følge noen enkle kjøreregler for at filmopplevelsen skal bli positiv for alle i salen. Et kinobesøk kan nemlig være kilde til stor irritasjon.

Smarttelefonen er verst

Nordmenn ligger på verdenstoppen i bruk av smarttelefoner, og mange klarer ikke å la den ligge uansett hvor de er. Geir Martin Jensen, administrerende direktør i Aurora Kino, fremhever nettopp smarttelefonen som versting i kinosalen.

– Selv om folk setter telefonen på lydløs, er det fortsatt veldig irriterende med alle de store skjermene som lyser opp i salen, sier Jensen og gir ytterligere to råd om hva man bør unngå:

– Folk må unngå å snakke høyt og ikke ha med seg mat som lukter inn i kinosalen. Men hos oss kommer man ikke inn hvis man har med seg varm mat, forsikrer Jensen.

Anne Brude foretrekker Ringen kino, for der er det ikke mobildekning i salen. Og hun ser helst at du gjør unna middagen først. Foto: Inge Lie
Anne Brude foretrekker Ringen kino, for der er det ikke mobildekning i salen. Og hun ser helst at du gjør unna middagen først. Foto: Inge Lie Vis mer


Full middag, seriøst?

Ivrig kinogjenger, Anne Brude, er blant de som lar seg irritere over andre i kinosalen. Etter å ha betalt 120 kroner for den siste James Bond-filmen, begynner hun å tvile på om kinoopplevelsen er verdt det. Og på denne forestillingen var det i hvert fall noen som hadde klart å få med seg middagen inn i salen på Ringen kino i Oslo.

– Stanken av popkorn er vi vel blitt vant til på kino, men på Skyfall spiste han ved siden av meg både middag og dessert! Han var til stadighet nede i sekken sin og hentet opp mer mat mens han pratet ivrig med sidemannen. Kunne de ikke bare leid en film og sett den hjemme om de skulle ha middag, samtale OG film?, undrer Brude.

Høy pris i kinokiosken er også blant ting nordmenn irriterer seg over

Den som venter på noe godt

Hvis du ikke MÅ se filmen med en gang den kommer ut, kan det være et godt alternativ å vente til filmen kommer ut på Blu-ray og DVD. Det tar som regel tre-fire måneder før filmene er tilgjengelig for salg, mens julefilmer kommer året etter. En DVD ligger gjerne i prissjiktet 79-99 kroner, mens Blu-ray koster 149-179 kroner.

– Videobransjen har det åpenbart tøffere enn før, men det er fortsatt god distribusjon av film i Norge. Det er faktisk fysiske kopier i form av DVD og Blu-ray som har den beste distribusjonen. Digital videoleie hos aktører som Get, Canal Digital og Altibox byr på langt færre titler enn det som utgis på DVD og Blu-ray, sier John Berge, redaktør i high-def.no til DinSide.

Berge er altetende når det gjelder film, og dyrker lidenskapen på både bortekino og hjemmekino. Han fremhever egen stue som velegnet til å børste støv av gamle klassikere, og for å se filmer som ikke blir vist på kino i det hele tatt.

– Jeg har blant annet sett «Gone With the Wind» («Tatt av vinden») i restaurert utgave på Blu-ray på hjemmekinoen. En film som alle har hørt om, men få har sett. Og den var jo bare så bra, sier en entusiastisk Berge.

Klar for hjemmekino? Møt de største og beste TV-ene

Fra Berge tar vi dessuten med oss tre tips til nye filmer som hopper bukk over kinoen og utgis rett på DVD og Blu-ray nå i høst:

  • Stolen, actionfilm med Nicolas Cage.
  • Fire With Fire, actionfilm med Bruce Willis.
  • The Big Year, komedie med Jack Black, Owen Wilson og Steve Martin.

Da gjenstår det bare å ønske god filmhelg, enten du er på hjemmekino eller bortekino.