Løpstikkens erotiske hemmeligheter

Løpstikke er både medisin og mat. Lag Bernt Rognliens erotiske løpstikkesalat og se om den virker.

Løpstikke, eller Levisticum officinale som den heter på latin, har ikke fått sitt norske navn fordi den har urindrivende virkning. Løpstikke eller kjærleiksurt som den også kalles, henspeiler på bruken som afrodisiakum både til dyr og mennesker.

Løpstikken er en fantastisk krydderplante - de unge skuddene er kjempegode i salater. Løpstikke kan også godt brukes til ferskt kjøtt, fisk og fugl. På tysk heter planten maggikraut som henspeiler på den sentrale plassen den har hatt som krydder til fersk suppe. Den brukes for sin runde, kraftige kryddersmak som passer særlig bra til å smakssette blant annet buljong. Unge friske skudd egner seg best i salater, mens skudd som er noe eldre, ofte blir litt beske, men kan brukes i mindre mengder i supper og annen varm mat. Løpstikke har både eteriske oljer som stimulerer fordøyelsen og reduserer luftplager, og bitterstoffer som virker stimulerende på appetitt og på utskillelse av fordøyelsessafter fra hele mage-tarm-kanalen.

Roten av løpstikke har en god urindrivende virkning. Den brukes ofte sammen med andre urindrivende urter som einerbær, gullris og kjerringrokk i urindrivende teer, og i urtepreparater for å redusere væskeansamlinger og hevelser i kroppen. Bladene som brukes som krydder, har betydelig mindre urindrivende virkning.

Løpstikken har fra gammelt av også blitt brukt ved menstruasjonsmerter og for å sette i gang forsinket menstruasjon, noe som hos mange kvinner gir smerter, hevelser i kroppen og ubehag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frøene kan også brukes som krydder og egner seg som krydder i brød og bakevarer på samme måte som slektningene karve og koriander. Frøene og røttene samles inn om høsten, mens bladene høstes helst om våren eller senere på året fra planter som kommer med nye skudd etter beskjæring.

Den gamle bruken som løpstikke eller kjærleiksurt er ikke vitenskaplig dokumentert, men du verden hvor effektivt det virker likevel! Best er det å bruke den fersk som krydder i en blandet vår-salat med erter, rødløk, persille og andre urter som kan sette fart i drifter og kjærleikslyst.

Bernts erotiske løpstikkesalat (4 p)

1 issalathode

5-6 løpstikkeskudd, finhakkede, se nedenfor

3 tomater

1 liten agurk

½ boks hermetiske erter

1 finhakket rødløk

persilledryss

Dressing av 3 ss olivenolje, 1 ss balsamicoeddik, litt sennep, litt knust hvitløk,salt og pepper. I stedet for eddik kan du bruke rå eggeplomme eller soyasaus.

Om løpstikken: Bare unge skudd skal brukes, disse har en nærmest skinnende lysegrønn farge. Skuddene kan være inntil 15 cm høye. De finhakkes og blandes i salaten. Bruk ikke skudd som er noe særlig høyere enn 15-20 cm, de har for sterk smak. Du kan klippe ned løpstikken med jevne mellomrom slik at du alltid får nye skudd.

 

Mozon.no, 07.06.2001