Løper for livet

De som ikke trener har tredobbelt risiko for å dø for tidlig. Kreft, benbrudd og andre uhumskheter rammer også latsabbene oftere.

Det er ingen hemmelighet at trening kan gi deg et lengre liv.

Men mye tyder på at forskjellene er større enn vi tidligere har trodd.

Utfordrer myndighetene
- Dødeligheten ved inaktivitet er høyere enn tidligere antatt. Samtidig har vi funnet ut at sannsynligheten for å få tykktarmkreft øker med over det dobbelte om du ikke bruker kroppen din.

- Nå må myndighetene ta denne utfordringen på alvor og legge til rette for fysisk aktivitet for hele befolkningen, sier professor Lars Bo Andersen ved Norges Idrettshøyskole til Dagsavisen.

Andersen presenterte denne uken nye resultater om helse, ernæring og fysisk aktivitet ved en konferanse på Rikshospitalet i Oslo.

Trening som medisin
Undersøkelser viser også at depresjoner har en klar sammenheng med fysisk aktivitet. På konferansen presenterte Andersen forskning som viser at trening kan ha like god effekt som medikamenter i behandling av depresjon.

Utrente mennesker faller også oftere og pådrar seg langt flere hoftebrudd enn aktive mennesker.

- Et aktivt liv kan forlenge livet ditt, og det vil i alle fall forbedre livskvaliteten betydelig. Trening er den beste medisin, sa Andersen.

Starter hos barna
Forskerne mener det er flere tiltak som kan gjennomføres for å gi oss en sunnere kropp og lengre liv. Og utfordringene starter allerede i barndomsårene.

- Åreforkalkninger starter allerede hos femåringer. Om vi ikke møter denne utfordringen på et nasjonalt nivå med konkrete aktivitetstiltak, står vi ovenfor et utrolig stort samfunnsproblem, mener Andersen.

Og får støtte av lederen av Nasjonalt råd for ernæring, Knut-Inge Klepp.

- Politikerne må på banen og ta konkrete skritt. Vi ønsker at skoleelever skal få gratis frukt og grønnsaker på skolen og at momsen fjernes fra disse varene.

- Samtidig vil vi ha full moms på potetgull, godteri og brus. Staten taper årlig omtrent en halv milliard kroner ved å ha halv moms på disse varene, og de helsemessige kostnadene ved høyt inntak av disse produktene er enorme, sier Klepp i følge Dagsavisen.

Mozon 07.10.2004