Kjøp et hus her og spar penger. Foto: tg
Kjøp et hus her og spar penger. Foto: tgVis mer

Lønnsomt å bo i Nord-Norge

I følge en undersøkelse fra Norsk Familieøkonomi har Alta, Kautokeino, Hammerfest og Vadsø de laveste kommunale avgiftene i landet. Flytter du til Nord -Norge får du i tillegg ettergitt 16.500 kroner av studielånet hvert år. Du får også 3,5 prosent lavere inntektsskatt og 3.792 kroner ekstra i barnetrygd i året for hvert barn du har. Bor du i Nordland, Troms eller Finmark slipper du i tillegg moms på strømregningen.

Er du nyutdannet, kan et par år i Nord-Norge gjøre underverker for økonomien. I følge Lånekassen blir låntakere som er bosatt i og som utøver et yrke i Finnmark eller i Nord-Troms, belønnet med 10 % ettergivelse av studielånet hvert år, maksimum kr 16.500 og minimum kr 2.000. Det holder ikke med skole eller militærtjeneste for å få fradrag, og du må jobbe i minimum 12 måneder før du kan kreve reduksjon.

Studielånet

- Reduksjon av studielånet er det største økonomiske insentiv for å få folk til å flytte til Finmark, Nordland og Troms, forteller Sveinung Eikeland, forsker ved Norsk Institutt for By og Regionforskning. I tillegg er motiver som kontakt med slekt og større tilgang til natur og friluftsliv, viktige faktorer som øker bosettingen i Nord-Norge. Mellom 1985 - 1992 var det faktisk flere som har flyttet til Nord- Norge enn ut, mens nå er det en svak folketallsnedgang sier Eikeland.

Lavere Skatt

- Rent skattemessig får du flere fordeler enn i andre deler av landet, forteller Eikeland. Du blir belønnet med et såkalt Finmarksfradrag i inntektsskatten din, som betyr 3,5 prosent lavere skatt enn resten av landet, på toppskatt bruker du kun den laveste satsen, og i de fleste av kommunene i Nord-Norge er eiendomskatten lik null. Lettelsen i personbeskatningen er også det tiltaket som koster mest for statskassen med hele 1050 millioner kroner i tapte inntekter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Billig å bo

Eikeland mener også at prisene på bolig i Nord-Norge er langt lavere enn andre steder i landet, og legger til at familier får bortimot 4.000 kroner ekstra i året i barnetrygd for hvert barn de har, så lenge de er bosatt i denne regionen.

Norsk familieøkonomi har gjort en undersøkelse hvor de har sammenlignet kommunale avgifter som kloakk, renovasjon, barnehagesatser og prisen på strøm i alle landets 432 kommuner. Hele 12 av landets 20 billigste kommuner ligger i Nord-Norge, og har i gjennomsnitt 4.600 kroner i kommunale avgifter. Landsgjennomsnittet ligger på 6.158 kroner, og bor du i store byer som Bergen må du ut med hele 9.344 kr i året.

De 10 billigste kraftkommunene ligger også i Nord-Norge, og selv om du kan kjøpe kraft hvor som helst i landet, slipper forbrukere i Nord-Norge moms på kraftprisen i tillegg til strømavgiften på 5,75 øre p.r kWh.

Mange gode grunner

- De finnes flere grunner til å bosette seg i Nord-Norge sier Eikeland, og nevner fritak for både investeringsavgift i bygg og anlegg, og fritak for arbeidsgiveravgift. Skal du bo virkelig rimelig, kan du også vurdere Svalbard som nærmest er en Tax-Free sone i tillegg til at de har minimal inntektsskatt, forteller Eikeland til DinSide.

-Vurderer du å flytte til Nord-Norge lønner det seg imidlertid å kjøpe både møbler og bil i en storby som Oslo, ettersom slike kapitalvarer er litt dyrere oppe i Nord, avslutter Eikeland.