<i>Illustrasjonsfoto: Cezar Perelles</i> Foto: Cezar Perelles
Illustrasjonsfoto: Cezar Perelles Foto: Cezar PerellesVis mer

Lønner det seg med jobbmobil?

Vi liker den ikke, den såkalte mobilskatten. Heldigvis er det fortsatt mye å spare på å la jobben ta mobilregningen, for dem som også bruker den privat.

Du skal ikke snakke mye...

... privat i mobiltelefonen før det lønner seg for deg å la sjefen ta hele regningen.

For eksempel: Tjener du 300.000 kroner i året, du har månedlige mobilregninger på 1.000 kroner, og halvparten av ringetiden er jobbrelatert, må du skatte 1.432 kroner av fordelen. Du tjener likevel 4.568 kroner. Dette dersom du kun har ett teleabonnement dekket av jobben.

Har du ett eller flere andre teleabonnementer dekket av jobben din som du kan benytte på fritiden (for eksempel bredbånd hjemme) gjelder litt andre satser. Du må da skatte 2.148 kroner av fordelene, men tjener likevel 3.852 kroner på at du ikke tar regningen for det private forbruket av mobiltelefonen selv. I tilegg får du gratis bredbånd.

KALKULATOR: Tjener du på å ha jobbmobil?

Hva er alternativene?

Bruker du aldri mobiltelefonen etter arbeidstid? La den ligge igjen på jobb. Bruker du aldri telefonen utenom arbeidstiden, trenger du ikke skatte - men du må da "bevise" dette. Det beste er da null aktivitet på linjen, og en avtale med arbeidsgiver om at telefonen blir igjen på jobben.

Bruker du mobiltelefonen meget sjelden etter arbeidstid? Eller bruker du den stort sett bare til å ta imot beskjeder? Da kan du vurdere å skaffe deg et kontantkort, slik at du bare bruker jobbmobilen til jobbrelaterte samtaler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruker du aldri mobiltelefonen men ha den med deg hjem? Da er du dessverre en av dem som blir ufortjent rammet av mobilskatten. Du kan fremdeles ta på deg å bevisføre at du ikke bruker mobiltelefonen privat - det enkleste vil da også være å skaffe seg et annet "sovende" abonnement, for eksempel et kontantkort.

Siden mobilskatten er relativt ny, kjenner vi ikke til noen som har prøvd å bevisføre overfor Skattemyndighetene at de ikke har brukt jobbmobil privat. Gjør du? Fortell gjerne om dine erfaringer i debatten under, eller send en mail til okonomi@dinside.no.