Løk som kreftbekjemper

Nytt i kampen mot kreften: En løk om dagen kan forhindre kreft i bukspyttkjertelen. Effekten er ekstra sterk hos røykere.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At et eple om dagen holder doktoren borte, vet vi. Men nå viser ny forskning at en løk om dagen også kan være noe å satse på, ifølge nettstedet Medpage Today.

Det er fordi den kan hindre bukspyttkjertelkreft, ifølge forskere ved German Institute of Human Nutrition Potsdam-Rehbruecke i Tyskland.

De nye resultatene kommer fra en stor gruppestudie, der forskerne så på kostholdsopplysningene til 215.000 mennesker mellom 45 og 75 år i California og Hawaii.

Studien er publisert American Journal of Epidemiology.

Les også: Snus kan gi bukspyttkjertelkreft

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer


Kreftbekjempende stoffer
Forskerne så på mulige sammenhenger mellom flavonoler - en antioksidant som finnes i frukt og grønnsaker og som har kreftbekjempende egenskaper - og risikoen for å få bukspyttkjertelkreft.

Aktuell informasjon var tilgjengelig på 184.000 av testpersonene, og i løpet av den åtte år lang studieperioden fikk 529 personer bukspyttkjertelkreft.

Studieleder Ute Nöthlings og kollegene hans undersøkte forbruket av tre forskjellige typer flavonoler: Quercetin som hovedsakelig finnes i epler og løk, kaempferol som finnes i spinat og noen typer kål og myricetin som hovedsakelig finnes i rød løk og bær.

Sluttresultatet viser at det totale flavonolinntaket reduserte risikoen for kreft i bukspyttkjertelen med nesten 25 prosent.

Best med rå løk
Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borschenius ved DinKost.no er også kjent med dette.

- Flavonoler er en type antioksidant, og alle antioksidanter er kjent for å redusere risikoen for kreft. Så det er fint å spise masse frukt og grønnsaker. Stoffene blir nok bedre bevart når løken er rå, men man spiser vel neppe løk i enorme mengder nå den er rå, sier Borschenius.

Hun understreker at hun ikke er kjent med studien. I studien kommer det ikke fram om det er rå eller stekt løk forskerne brukte.

Slik går du til krig mot kreften

Størst effekt hos røykere
- Effekten var størst hos røykere, mest sannsynlig fordi de er mer utsatt for å få bukspyttkjertelkreft, ifølge Nöthlings, som legger til at røyking er den eneste kjente risikofaktoren for denne krefttypen.

Vet du hvorfor du gråter av løk?

Men Nöthlings sier det må mer forskning til for å bekrefte funnene, da det trolig har vært noe upresis måling ved estimering av flavonolinntaket.

Ifølge Kreftregisteret får rundt 600 personer i Norges bukspyttkjertelkreft hvert år. Karakteristisk for kreft i bukspyttkjertelen er mangel på typiske symptomer, noe som er årsak til at sykdommen ofte oppdages sent i forløpet.

Bukspyttkjertelen produserer insulin. Les mer her: