Logg inn med kodebrikke hos det offentlige

BankID valgt som innlogging på offentlige nettsider.

Fra og med 27. november skal det være mulig å logge seg inn på nettsider som NAV og Altinn ved hjelp av BankID. Foto: PER ERVLAND
Fra og med 27. november skal det være mulig å logge seg inn på nettsider som NAV og Altinn ved hjelp av BankID. Foto: PER ERVLANDVis mer

Drømmer du om å bare måtte kunne ett passord, er dette antakelig en gladnyhet for deg:

Om kort tid kan BankID brukes også på nettsider som Altinn og Lånekassen. BankID er nemlig valgt som leverandør til innlogging på offentlige tjenester.

>> Unngå disse passordtabbene

Gjelder 2,8 millioner

– De fleste bruker BankID ukentlig i nettbanken. At vi kan bruke samme pålogging på offentlige nettsteder vil forenkle hverdagen for brukerne og senke terskelen for å være på nett med det offentlige, sier Odd Erling Håberget, leder i BankID Norge i en pressemelding.

Totalt 2,8 millioner nordmenn skal ha tilgang til BankID per i dag. Dette tilsvarer 70 prosent av befolkningen over 18 år.

Disse vil fra og med 27. november kunne logge seg inn på blant annet Altinn, NAV, Skatteetaten, Lånekassen og kommunenes nettsider allerede fra 27. november.

IKT-Norge syns det er positivt at regjeringen har inkludert BankID som nasjonal eID-løsning, i tillegg til Commfides og Buypass, samt MinID.

– Dette betyr i praksis at innbyggerne kan ha samme innlogging til både offentlige og private tjenester. I Danmark har de i flere år hatt en tilsvarenede løsning gjennom NemID, som kan brukes til alt fra nett-shopping til barnehagesøking, sier Heidi Austlid i IKT-Norge i en pressemelding.

Les også: Derfor trenger du bare én kodebrikke til BankID

Sikker innlogging

Og når BankID nå tas i bruk på offentlige nettsteder, skal sikkerheten være på det beste, ifølge Hans Christian Holte, direktør i Difi. BankID skriver på egne nettsider at de tilfredsstiller det høyeste sikkerhetsnivået som regelverket krever.

Fornyingsminister Rigmor Aasrud tror bruken av BankID vil åpne for flere og mer avanserte digitale tjenester.

– Nå ligger alt til rette for utvikling av flere og mer avanserte digitale tjenester. Dette gir mer effektiv bruk av offentlige ressurser og et bedre digitalt tjenestetilbud til innbyggerne, sier Aasrud i pressemeldingen.

Les også: Slik fungerer kodebrikken din