Hodetelefon-produsenten Koss og knivprodusenten Helle er blant aktørene som frister med såkalt livstidsgaranti. Vi har forsøkt å finne ut hvor lenge livstidsgarantier faktisk varer. Foto: Per Ervland
Hodetelefon-produsenten Koss og knivprodusenten Helle er blant aktørene som frister med såkalt livstidsgaranti. Vi har forsøkt å finne ut hvor lenge livstidsgarantier faktisk varer. Foto: Per ErvlandVis mer

Livstidsgaranti: Hvor lenge varer den?

De er ikke mange, men enkelte produkter selges med såkalt livstidsgaranti her i landet. Hvor lenge varer egentlig en slik garanti?

Selv om Norge har en kjøpslov som gir inntil fem års reklamasjonsrett, følges de fleste produkter av en eller annen form for produsentgaranti. For eksempel selges elektronikk vanligvis med ett eller to år garanti, mens de fleste bilmerker gir tre år garanti.

Det finnes kontorstoler, kjøkkenmaskiner og dataprodukter som følges av fem år garanti, mens visse kjøkkenprodusenter gir hele 10 år garanti. Også Biltema er blant aktørene som tilbyr 10 år garanti på enkelte av sine produkter, mens den amerikanske verktøyprodusenten Leatherman opererer med 25 år garanti.

Noen få produsenter nøyer seg imidlertid verken med 5, 10 eller 25 år garanti, men lokker i stedet med noe som fremstår som enda mer fantastisk - livstidsgaranti. Blant disse den amerikanske hodetelefonprodusenten Koss Corporation. Koss-headsetene selges hos en rekke aktører her i landet, deriblant hos Elkjøp, Europris, Komplett og Lefdal.

Produktet, ikke eieren

Elkjøp er en av mange aktører som selger Koss hodetelefoner, og som markedsfører dem med livstidsgaranti. Foto: elkjop.no
Elkjøp er en av mange aktører som selger Koss hodetelefoner, og som markedsfører dem med livstidsgaranti. Foto: elkjop.no Vis mer


Livstidsgarantien gjelder samtlige Koss-produkter, deriblant det meget populære Koss Porta Pro, som koster mellom 250 og 400 kroner.

- Hva betyr "livstid"? Snakker vi om eieren eller produktet?

- Selv formulerer vi det slik at garantien gjelder "i hele produktets levetid". Det er altså produktet det henvises til, ikke kunden, sier Jo Petter Kjeldset, daglig leder i den norske avdelingen til Koss-importøren Tura Scandinavia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Disse butikkene tilbyr prisgaranti

- Kommer an på bruken

- Hvor lang er Koss-produktenes levetid?

- Det kommer an på bruken. Det er fullt mulig å ha et Koss headset i 10 til 15 år hvis man behandler det pent.

- Hvordan kan dere vurdere hvordan produktet er brukt?

Hva med deg?

Hva mener du om fenomenet livstidsgaranti? (Avsluttet)
Bare bløff og lureri(40%) 221
Flott tilbud til forbrukeren(29%) 156
Er litt skeptisk(17%) 93
Greit nok(9%) 50
Ingen mening(5%) 26
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Vi gjør en skjønnsmessig vurdering av alle hodetelefonene som kommer inn til vårt verksted DI Bedriftsservice, som forøvrig er en vernet bedrift. Ser hodetelefonene ut som om det er overkjørt av en traktor, vil det ikke bli reparert. Ser det pent ut, så aksepterer vi imidlertid det meste. Jeg vil anta at vi dekker reparasjon i 99 av 100 tilfeller, sier Kjeldset, som også kommer borti ekstreme tilfeller.

- Vi har faktisk ved flere anledninger reparert hodetelefoner som har vært mellom 30 og 40 år gamle. Får vi tak i deler, så fikser vi det meste, selv om livstidsgarantien egentlig ble innført først for 26 år siden, i 1984, sier Jo Petter Kjeldset.

Les også: Nybilgaranti - full oversikt

Voldsomt salg

Han kan fortelle at Tura Scandinavia årlig utfører garantireparasjoner på mellom 10.000 og 15.000 Koss øreplugger og hodetelefoner. Dette tallet høres høyt ut, men settes i perspektiv når Kjeldset forteller at det hvert år selges omkring en halv million Koss-produkter her i landet.

- Hvilke kvaliteter ved produktene deres er det som gjør det lønnsomt å tilby en så spesiell garanti?

På sine egne nettsider er bruker ikke Koss-importøren begrepet livstidsgaranti. I stedet formuleres garantien som å gjelde "Utbedring av feil som oppstår ved normal bruk av produktet i hele produktets levetid". Foto: koss.no
På sine egne nettsider er bruker ikke Koss-importøren begrepet livstidsgaranti. I stedet formuleres garantien som å gjelde "Utbedring av feil som oppstår ved normal bruk av produktet i hele produktets levetid". Foto: koss.no Vis mer


- Det må du egentlig spørre Koss om. Men jeg antar at hovedmotivasjonen for å tilby denne garantien er at Koss ønsker at deres kunder skal leve et langt og lykkelig liv med Koss. Ved å strekke seg langt når det kommer til garanti, øker sjansen for å få fornøyde kunder, som så vender tilbake til Koss også neste gang, sier Kjeldset.

Reparasjon - ikke ny vare

Livstidsgarantien er imidlertid ikke altomfattende. For eksempel dekkes ikke brukne bøyler, ledninger som har røket, sprengte høyttaler-elementer eller utslitt øreputer. For at livstidsgarantien skal gjelde, forutsetter også Tura Scandinavia at kunden tar vare på kvitteringen. Og den som opplever problemer med hodetelefonene, kan ikke regne med å få en helt nytt produkt.

- De minste og rimeligste ørepluggene våre byttes direkte i et nytt produkt, men hodetelefonene sendes inn til reparasjon. Enkelte butikker har imidlertid byttesett liggende, ferdig reparert, slik at kunden kan få nye hodetelefoner på dagen. På byttesettene er selvsagt øreputene av hygieniske årsaker byttet ut med nye, sier Kjeldset.

Les også: Disse butikkene tilbyr åpent kjøp

- Godt spørsmål

Den norske knivprodusenten Helle markedsfører livstidsgaranti både i Norge og i utlandet (Life Time Warranty) Foto: helle.no
Den norske knivprodusenten Helle markedsfører livstidsgaranti både i Norge og i utlandet (Life Time Warranty) Foto: helle.no Vis mer


Også den norske knivprodusenten Helle markedsfører sine kniver med begrepet livstidsgaranti. Livstidsgarantien gjelder alle produkter, inklusive det rimeligste - Speiderkniven - som koster rundt 240 kroner.

- Snakker vi om kundens eller produktets livstid?

- Det er nok produktet vi henviser til, sier Solbjørg Vik i Helle Fabrikker.

- Hvor lang livstid har Helle-knivene?

- Det er et utrolig godt spørsmål, ler Vik.

- Men alvorlig talt, så vil livstiden selvsagt avhenge av hvordan kniven blir brukt. Ved korrekt bruk og pen behandling vil våre kniver kunne ha en levetid på både 20, 30 og 40 år. I hvert fall har vi fått en rekke tilbakemeldinger fra kunder som har hatt glede av Helle-kniver i veldig mange år. Det som uansett er sikkert, er at vi strekker oss veldig langt for å imøtekomme kunder som ønsker å benytte seg av vår garanti, sier Vik.

Les også: Rustgaranti, hva er det egentlig?

Bestefars kniv

Hun kan blant annet fortelle om garantisaker der barnebarn har dukket opp med kniver som bestefar fikk på konfirmasjonsdagen.

- Det er klart det finnes grenser for hva vi kan akseptere. Men hvis kniven har ligget i en uåpnet eske i 40 år og blad eller skaft sprekker når kniven tas i bruk, så vil vi hjelpe kunden, sier Vik.

Best med tidfestede garantier

- Finnes det noen regler eller lover som regulerer bruken av begrepet livstidsgaranti?

- Nei, utgangspunktet er at det er fri avtalerett her i landet, sier Martin Skaug Halsos, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet

- Hva mener Forbrukerrådet om livstidsgarantier?

- Hvis livstidsgaranti innebærer at det gjøres en vurdering av hvert enkelt produkt, kan forbrukeren i praksis ikke vite hvor mange år garantien faktisk varer. Dette kan bidra til å forvirre forbrukeren og etter vårt syn er det derfor bedre med tidfestede garantier, sier Halsos.

Les også:

  • Disse butikkene tilbyr prisgaranti
  • Disse butikkene tilbyr åpent kjøp
  • Nybilgaranti - full oversikt
  • Lakkgaranti, hva er det egentlig?
  • Rustgaranti, hva er det egentlig?
  • Angrerett: Ikke når du betaler i butikk
  • Angrerett også når du henter selv
  • Har du rett til å åpne pakken?
  • Hvem betaler frakten?
  • CDon brøt Angrerettloven