Livsfarlig tivoli

Axels Tivoli har vært innblandet i flere alvorlige ulykker i Sverige de siste årene. - Ikke vår skyld, sier eierne.

Bare i år har seks svensker blitt fraktet til sykehus etter ulykker hos det omreisende Axels Tivoli. Men tivoliene som også besøker mange norske arrangementer, bedyrer sin uskyld.

- Det stemmer ikke at det er så mange ulykker, sier Tony Andréasson ved Axels Tivoli til den svenske avisen Aftonbladet. Når avisen leser opp listen over alle ulykkene de siste årene, forandrer han mening.

- De ulykkene som du prater om er bare nonsens. Jeg hadde ikke sagt noe på det om det handlet om alvorlige ulykker, men jeg tror ingen har fått varige mén.

- Det er farligere å reise til og fra tivoliet, enn å være på det, mener Andréasson som er en av tre brødre bak tre forskjellige tivolier under samme navn. Ulykkene i Sverige har skjedd på alle tre tivoliene.

Axels Tivoli besøker hvert år en rekke norske arrangementer, blant annet Momarkedet, Tønsbergmessen, Drammensmessen og flere større norske byer.

Falt 25 meter
Benbrudd, sjokk og hodeskader er blant de 13 ulykkene som er registrert hos Axels Tivoli de siste årene. En av de mest alvorlige ulykkene skjedde på Momarkedet i 2003 hvor en 15 år gammel jente falt 25 meter fra toppen av et pariserhjul og pådro seg alvorlige skader.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En 13 år gammel jente får et kraftig elektrisk støt på en markedsdag i Virserum i år og blir kastet i bakken med hoftebrudd som resultat. Et søskenpar går rett i bakken og en ung gutt slutter å puste etter at karusellen "Jumping" svikter.

"Ejection Seat er en trygg og helt svimlende opplevelse. Over 1000 personer har prøvd..." står det i den norske beskrivelsen av strikk-stolen som slynger de besøkende 65 meter opp i luften. I 1999 røk en stålvaier på konstruksjonen og to kvinner ble hengende fast flere meter opp i luften. De ble ført til sykehus og behandlet for sjokk.

Men ulykkene rammer ikke bare Axels Tivoli. Tidligere i sommer kom hovedattraksjonen på Liseberg i søkelyset, etter at 21 personer ble skadet i en kollisjon på berg- og dalbanen. For bare to uker siden ble også 12 personer behandlet for sjokk etter en berg- og dalbaneulykke i Aalborg.

Godkjent av Veritas
Karusellene som brukes i norske tivoli skal godkjennes av norske eller svenske tilsynsmyndigheter. Men det betyr ikke at apparatene er fullstendig beskyttet mot teknisk eller menneskelig svikt.

- På et tivoli kan det jo skje små uhell, men det betyr ikke at tivoliet er farlig. Alle våre karuseller er godkjent av Det Norske Veritas, uten en slik godkjenning kan vi ikke åpne portene for publikum, sier Harald Ingebrigtsen som representerer Pierre Andréassons tivoli i Norge. Han presiserer at han kun uttaler seg på vegne av den ene av de tre tivoli-brødrene.

Godkjenningen som gis av Det Norske Veritas krever både feilfrie apparater og riktig opplæring og vedlikehold av karusellene. Tilsynet gjennomfører også uanmeldte besøk på tivoliene for å sjekke om alle sikkerhetsforskriftene følges.

- Generelt må jeg si at tivoliene i Norge er flinke til å etterleve kravene som stilles til dem. Vi oppdager ofte mindre avvik fra bestemmelsene, men det er sjeldent at vi ser grove feil som kan føre til en sikkerhetsrisiko, sier Arild Stølen ved Park- og Tivolitilsynet i Det Norske Veritas.

Han forteller at det som regel går flere år mellom hver gang det skjer en alvorlig ulykke, mens et titalls mindre uhell skjer hvert år. Og det er akseptable tall, i følge Stølen.

- Antallet ulykker på norske tivoli er godt innenfor det som er rimelig. Vi må også huske at mange av uhellene kan skyldes feil hos publikum, og det kan vi aldri gardere oss fullstendig mot.

- Våre tall bekrefter også påstanden til tivolidirektør Tony Andréasson. Når vi ser hvor mange mennesker som besøker tivoliene, kan vi si at det er tryggere på Tivoli enn i bilen på veien hjem, sier Stølen til Mozon.

 

Mozon.no, 07.08.2006