Livsfarlig P-pille

Ifølge danske TV2's nyhetsmagasin Dags Dato skal p-pillen Yasmin være livsfarlig.

Det er langt flere rapporteringer om bivirkninger på p-pillen Yasmin, enn det pillens markedsandel burde tilsi, forteller danske TV2s nyhetsmagasin, Dags Dato.

Gir blodpropper

P-pillen er den mest solgte p-pillen i Danmark. Pillen er også tilgjengelig på det norske markedet.

Nyhetsmagasinet Dags Dato på danske TV2 har altså avslørt, at leger i Danmark rapporterer inn langt flere saker om blodpropper i forbindelse med Yasmin, enn for de konkurrerende p-pillemerkene. Legene skal blant annet mistenke pillene for å være skyld i to dødsfall. I programmet fraråder en av verdens førende eksperter at man overhodet bruker denne pillen.

Undersøkelsen til danske TV2 viser blant annet at Yasmin kan forbindes med 20 prosent av alle innberettete blodpropper - og opp mot 27 av samtlige innberettete bivirkninger.

Klumper blodet

Pillen markedsføres med slagord som "Kvinner har det bedre med Yasmin", "Merk forskjellen", samt løfter om at "Yasmin ikke gir vektøkning", og at pillen virker mot fet hud og kviser.

En av verdens førende eksperter har mistanke om at den populære pillen generelt er skyld i flere blodpropper enn andre p-piller.

- Laboratorieundersøkelser har vist, at det skjer en forandring i blodet hos kvinner, som bruker Yasmin. Og det er forandringer i retning av klumper i blodet, sier den nederlandske forskeren, professor Frits Rosendaal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En av pasientene som døde var en jente på bare 18 år.

Kilde: Dags Dato, TV2 Danmark.