Livsfarlig munnsex

Så var det visst ikke bare moro allikevel: Legene oppdager stadig flere tilfeller av kreft i mandlene. Årsaken kan være ubeskyttet munnsex.

Stadig flere mennesker i den vestlige verden rammes av forskjellige krefttyper i hode- og halsområdet. Kreft i mandlene har blitt tredoblet i løpet av de siste årene, viser en ny svensk undersøkelse. Og ekspertene har forklaringen klar:

- Vi har lenge vært forbløffet over at antallet tilfeller av kreft i mandlene øker, selv om røyking som er en kjent årsak til denne kreftformen har gått ned. Infeksjoner med det vanlige HPV-viruset kan være årsaken.

- Endrede seksualvaner, lavere seksuell debutalder, flere partnere og mer oralsex kan dermed ligge bak økningen av kreft i mandlene, sier forskere ved Karolinska Institutet til Svenska Dagbladet.

Les også saken: Smittes med munnsex

Tidligere syk
De svenske forskerne har sammenliknet tall for kreft i mandlene hos pasienter i Stockholm fra 1970 til i dag. I løpet av perioden har antallet diagnoser blitt tredoblet, og antallet kreftsvulster som inneholder HPV-viruset har økt fra 23 til 68 prosent.

Pasientene som hadde viruset i kreftsvulstene, ble også tidligere syke enn andre kreftpasienter. Men denne gruppen så også ut til å ha bedre muligheter til å overleve sykdommen enn pasienter som ikke hadde viruset.

Den svenske undersøkelsen bekrefter tidligere rapporter om sammenhengen mellom ubeskyttet oralsex og økt risiko for kreft.

Les mer her: Munnsex gir munnkreft

Undersøkelsen skal publiseres i det kommende nummeret av fagmagasinet International Journal of Cancer.

Farlig virus
Det såkalte HPV-viruset er blant annet ansvarlig for kjønnsvorter som er en smittsom kjønnssykdom. Viruset finnes i mange varianter og er også kjent for å øke risikoen for livsfarlig kreft i livmorhalsen hos kvinner.

Forskere har i mange år arbeidet med en vaksine mot viruset, og mye tyder på at en slik vaksine vil bli tilgjengelig i Norge om kort tid. Ekspertene håper at denne vaksinen også vil kunne bremse utviklingen av kreft i mandlene som skyldes det svært smittsomme viruset.

- Dette vil i så fall være enda et viktig argument for å gjennomføre massevaksinasjoner mot HPV-viruset, mener Eva Munck-Wikland som er en av forskerne bak den svenske undersøkelsen.

Les hele saken her: Lovende vaksine mot kreft

 

Mozon.no, 15.09.2006