Livsfarlig betennelse

Hjernehinnebetennelse er sjeldent, men kan være svært farlig. Her kan du lese mer om sykdommen.

Tromsø-spiller Thomas Hafstad ble denne uken lagt inn på sykehus og en kvinnelig sykepleier døde lørdag av hjernehinnebetennelse. Det har igjen gjort oss oppmerksomme på den skumle sykdommen. Men hva er egentlig hjernehinnebetennelse?

Sjelden i Norge
Vanligvis skyldes betennelsen et virus, men den kan også oppstå av bakterier. Det er sistnevnte som er den farligste typen hjernehinnebetennelse. Spesielt når betennelsen forårsakes av meningokokkbakterier er den farlig.

Sykdommen oppstår når hinnene rundt hjernen og i ryggmargen blir betente av infeksjon. Den er relativt sjelden i Norge, men dukker opp med jevne mellomrom.

Hjernehinnebetennelse gjenkjennes ved høy feber, nedsatt allmenntilstand, omtåkethet, hodepine, nakke- og ryggstivhet, kvalme og brekninger, ubehag når man ser mot sterkt lys og kramper.

Har du meningokokksykdom vil du også merke hoste, sår hals, frostanfall, rask puls og pust, leddsmerter og muskelvondt. Denne sykdommen er lite smittsom.

Du kan i tillegg risikere å få utslett som kalles petekkier. Dette er små blødninger i huden. Du gjenkjenner dem ved at de ikke blir borte når du trykker et glass mot dem. Blødningene øker ved fullt utviklet meningokokksykdom.

Barn har ofte færre symptomer enn voksne. De vil ofte være slappe, brekke seg og unngå drikke. Spedbarn kan være unormalt slappe og irritable. Har barnet problemer utenom det vanlige, for eksempel er slapt, vanskelig å få kontakt med, brekker seg og unngår mat og drikke, bør du kontakte lege.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan vaksineres
Hjernehinnebetennelse behandles med antibiotika.

Du kan forebygge mot to typer av meningokokkbakterier. Denne vaksinen anbefales først og fremst til personer som har hatt nær kontakt med syke.

Sykehuset Levanger i Nord-Trøndelag, hvor den kvinnelige sykepleieren døde lørdag, forbereder seg nå på å vaksinere hundre personer. Det gjelder personer som var i nær kontakt med henne i tiden før hun døde, skriver NTB.

Det er barn under fem år og tenåringer, særlig i russetiden og militæret, som har høyest risiko for meningokokkssykdom. Men sykdommen opptrer hos folk i alle aldere.

Kilde: Lommelegen

 

Mozon.no, 21.09.2006