Livlig i vannkjøleren

Helsemyndighetene i Skottland fant forurensning i 40% av vannkjølere som brukte flasker.

Staphylococcus aureus koser seg i vanndispensere. Foto: Wikipedia
Staphylococcus aureus koser seg i vanndispensere. Foto: Wikipedia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi skryter på oss mye i Norge, men springvannet er stort sett nokså bra i kongeriket. Skremmende billig er det imidlertid, og tradisjonelt ingen kilde hverken til gjeldsproblemer eller rikdom.

Dette har som kjent endret seg de siste årene. Enhver fjordbonde med en snøskavl på eiendommen har startet sitt eget Royal Norwegian Viking Fjord Spring Water-selskap, og vi andre heller i oss vann som har kommet til oss på flasker helt fra eksotiske Sverige.

Og så har vi vannkjølere på kontoret. I Norge er vannkjølerne basert på utskiftsbare, store vannflasker vanligst. Men det finnes også vannkjølere som filtrerer og kjøler ned springvann.

I disse butikkhyllene vrimler det av bakterier!

Skottene sparer ikke på petriskålene

Helsemyndighetene i Edinburgh, the Lothians and Borders har begitt seg ut i felten og testet vannet i 87 vannkjølere på skoler, kontorer og pleiehjem. Noen sto utendørs, de fleste inne.

Det viser seg at det var til dels livlig inne i vannbeholderne. De som ble forsynt fra springen var noe bedre, men i hele 14 av de 35 flaskekjølerne var det et bakterieinnhold høyere enn helsemyndighetenes grenseverdier.

Drikkeflaskene er giftige

Kolibakterier

Av de 35 prøvene, viste åtte tilstedeværelsen av koliforme bakterier og tre bacterium Staphylococcus aureus. Grenseverdiene var her null - begge typer bakterier er uønsket i drikkevann.

Tilstedeværelsen av koliforme bakterier viser i følge studien muligheten av at også sykdomsfremkallende kolibakterier finnes i vannet.

Man antok at ingen av vannprøvene ville gi sykdom hos unge, friske personer, men kunne være farlige for folk som allerede var svekket. Det ble også antatt at vannet faktisk hadde ledet til sykdomstilfeller.

Maten som kan bli til gift

Uhygenisk behandling

Selve vannet har nok i utgangspunktet vært bra, mente helsemyndighetene. Det var manglende renhold av filtre og tappekraner samt uforsiktighet ved bytte av vannbeholdere som hadde ledet til forurensningen.

Man fraråder derfor ikke bruk av vannkjølere, men anbefaler at:


  • Utsiden av kjølerne, inkludert kranene, rengjøres minst en gang i uken.
  • Man vasker flaskebaserte kjølere innvendig minst hver tredje måned.
  • Kjølere tilknyttet springen får skiftet filtre minst hver 6. måned
  • Brukere bør minnes om å bruke kjølerne på en hygienisk måte, og ikke komme borti kranen med munn eller hender.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!