LIVETEST: Norske DVD-butikker

Vi bestilte 26 DVD-filmer fra 13 norske nettbutikker. Resultatene var overraskende gode, men avslørte likevel vinnere og tapere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Testens raskeste leverte etter kun to dager.

image: LIVETEST: Norske DVD-butikker

Det er imponerende raskt levert, og gjør SmartClub til testens desiderte vinner.

Vår forrige livetest av norske nettbutikker var dessverre en gedigen skuffelse, og vi var derfor svært spente på resultatene i denne omgang.

Det er derfor hyggelig å kunne konstatere at vi – i hovedtrekk – ble svært positivt overrasket. Fire av butikkene leverte innen fem dager etter bestillingsdato, mens totalt 10 av de til sammen 13 nettbutikkene hadde levert begge filmene i løpet av 10 dager.

Trykk her for å se hele oversikten

Vi har prioritert:

  • Leveringstid
  • Kommunikasjon
  • Pris
Hovedfokuset i testen har vært leveringstid. Vår oppfatning er at det er meningsløst med nettbutikker som ikke klarer å levere varene innen rimelig tid. Da kan man like godt gå i butikken.

Vi har også sett på oppfølgingen fra nettbutikkene, etter at bestillingen har blitt sendt. Alle butikkene får her godkjent. Vi mottok ordrebekreftelse fra samtlige butikker i løpet av bestillingsdagen.

Et irritasjonsmoment finnes likevel. Det er for vanskelig å komme i kontakt med enkelte av butikkene via telefon. På sidene til CDON står det f.eks. ikke et eneste telefonnummer. Dette er unødvendig. Selv om e-post er et nyttig verktøy, vil en telefonsamtale kunne gi et raskere svar på konkrete spørsmål.

Prisene


For den prisbevisste har vi også tatt med prisene i nettbutikkene. Og her er det faktisk store prisforskjeller. Noe av dette skyldes at enkelte leverer filmene i amerikansk versjon (Sone 1-filmer), mens de nordiske versjonene (sone 2) normalt er et billigere alternativ. Enkelte nettbutikker tar også svært høye ekspedisjonsgebyr, noe som gjør at totalprisen blir høyere enn ønsket.

Trykk her for å se hvilke av nettbutikkene som var billigst og dyrest

Hvordan er testen gjennomført?

Alle filmene ble bestilt torsdag den 16. august, og hovedfokuset har altså vært hvor flinke butikkene har vært til å levere. Butikkene er derfor rangert etter når de klarte å levere begge de bestilte filmene.

Norske nettbutikker har blitt rammet hardt av nedgangstidene, og mange aktører, for eksempel Boxman og LetsBuyIt har gått konkurs. At disse aktørene sjelden var særlig raske på levering, tar vi som en bekreftelse på at det ikke bare er vi som setter leveringstiden øverst på prioriteringslisten.

I testen har vi plukket ut 13 norske nettbutikker, men det finnes flere. Enkelte vil nok derfor kanskje savne akkurat ”sin” nettbutikk. For å få et bredest mulig vurderingsgrunnlag har vi bestilt to filmer fra hver nettbutikk. Meningen var å bestille en ”fellesfilm” fra alle, samt en nr. 2 film som de hadde godt profilert på sine nettsider.

Enkelte av de små nettbutikkene hadde imidlertid ikke vår utvalgte fellesfilm, nemlig actionkomedien Snatch, av Guy Ritchie. For tre av nettbutikkene måtte vi derfor velge en annen fellesfilm, valget falt på ”Fight Club”.

Da det viste seg at flere av nettbutikkene ikke hadde noen av disse filmene, måtte de derfor utelates i denne omgang. Butikkene i testen er derfor valgt ut på bakgrunn av følgende kriterier:

  • De er godt profilerte i markedet, og
  • de har et rimelig godt utvalg av filmer, eller
  • de er kjent for rask levering.
Resultatene finner du ved å trykke på lenkene nederst, eller øverst til høyre i artikkelen.