Livet uten røyk er deilig!

Livet uten røyk er deilig!

Karen Milde fra Bergen er en av de som forsøkte å slutte ved hjelp av antirøykepillen da den kom på markedet i Norge for ett år siden. Karen hadde da røykt ca. 20 sigaretter om dagen i nesten 40 år. - Jeg trodde aldri jeg skulle klare å slutte, sier Karen.

Av Silje Stavik

Etter å ha røykt ca. 20 sigaretter om dagen i nesten 40 år, har Karen Milde nå klart å være røykfri i ett år.
- Første gangen jeg forsøkte å slutte var for 10 år siden, og jeg har forsøkt å slutte 4-5 etter det. Hver gang har jeg hatt det skikkelig tøft. Ikke bare på grunn av nikotinabstinenser, men også fordi jeg ble deprimert. Når jeg sluttet å røyke var ingenting morsomt lenger. Jeg mistet humøret og klarte ikke å konsentrere meg ordentlig om noen ting. Venninnene mine sa at de ikke kjente meg igjen. Nei, det var så vanskelig at jeg til slutt mistet motivasjonen fordi jeg tenkte at slik orker jeg ikke å ha det, forteller Karen.

Trodde ikke jeg ville klare å slutte
Etter flere mislykkede forsøk på å slutte, mistet Karen nesten troen på at hun noen gnag ville klare det.
- Jeg begynte å lure på om jeg noen gang vill greie å slutte. Jeg visste at jeg egentlig ikke hadde noe valg fordi astmaen min, som jeg har fått på grunn av røyking, forverret seg. Så da legen min anbefalte at jeg skulle prøve med et nytt legemiddel som var tatt i bruk i Norge, så sa jeg ja til det. Jeg var motivert til å slutte, og syntes det var motiverende å forsøke et hjelpemiddel jeg ikke hadde forsøkt før, forteller Karen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Må være motivert selv
Ett år har gått siden Karen begynte med antirøykepillen. Hun brukte den i 9 uker.
- Zyban er ikke noe vidundermiddel, man må være motivert til å slutte. Et legemiddel kan ikke slutte å røyke for deg. Men Zyban har hjulpet meg med å stumpe røyken uten å miste humør og konsentrasjon. Og den har nok gjort det lettere for meg å kvitte meg med nikotinavhengigheten ved å dempe abstinenssymptomene, legger hun til. Det kan også hende at min motivasjon har vært sterkere denne gangen. Det er jo ofte slik at de som endelig klarer å slutte har flere mislykkede forsøk bak seg, sier Karen.
- Noe som har vært til stor hjelp for meg er oppfølging fra min lege Erling
Åserud. Han har vært fantastisk til å støtte og å hjelpe meg. Jeg tror det
er veldig viktig med oppfølging fra legen etter at man har sluttet med
tablettene. Jeg går fortsatt til samtale og kontroll av pust ca. annen hver
måned, forteller Karen.

Sov ikke så godt
Karen opplevde søvnproblemer i forbindelse med å bruke legemiddelet.
- Det gikk veldig utover nattesøvnen de første 4-5 dagene. Søvnløshet er en vanlig bivirkning, og jeg har også hørt om flere som har slitt litt med det i begynnelsen av kuren. Jeg vil oppfordre de som skal bruke Zyban til å begynne med det i en helg eller i ferien, slik at det ikke gjør så mye at man ikke får sove like godt som vanlig. Ellers har det godt veldig greit for meg å bruke dette preparatet. Jeg merket ikke noe særlig forskjell da jeg sluttet å ta pillene heller. Selv om det hender at jeg får skikkelig lyst på en røyk! Spesielt når jeg er hjemme alene og vil slappe av. Men det vil jeg sikkert alltid ha, sier Karen.

Deilig å være røykfri

- Selv om lysten er der en gang i blant, synes jeg det er utrolig deilig å være røykfri. Jeg har blitt bedre med tanke på astmaen, og føler meg mye mer opplagt, energisk og frisk. Og så er det fint å ha klart noe som er så vanskelig som det å slutte å røyke. Spesielt etter så mange år. Jeg er skikkelig stolt av meg selv, sier Karen.
- Men det beste er nesten denne roen inni meg. At jeg ikke behøver å stresse meg opp ved å tenke på når jeg skal få tatt meg min neste røyk.

Mozon.no 03.09.01