Livet ditt i penger

Jobb, sparing og pensjon. Hvilke økonomiske beslutninger bør du ta som 20-, 30-, 40- eller 50-åring?

Spar hele livet.
Spar hele livet. Vis mer


Du skal starte tidlig, skal du få en god og trygg økonomi. Lev nøkternt, spar og ta fornuftige sparegrep, oppfordrer økonomene.

20-åra

Kom deg i utdanning. Svein Lindbak, administrerende direktør i yA Bank og Forsikring gir følgende råd:

- Skaff deg så mye utdanning som mulig og gjerne livet ut. Det er ingen floskel at vi befinner oss i kunnskapssamfunnet, og at det vi skal leve av i fremtiden er høy kompetanse kombinert med erfaring. Ikke hør på de som sier at utdannelse ikke lønner seg

Skal du komme godt økonomisk ut er riktig yrkesvalg avgjørende. Høyere utdannelse gir fortsatt høyere lønn. DinSides oversikt over lønna i 600 yrker viser at fag som juss, medisin, økonomi og ingeniørfag gir høyest lønn. Når man har valgt seg veien videre, skal bør også den økonomiske planleggingen starte, mener økonomene.

Karakterprøve

Agnes Bergo, økonomisk rågiver i Pengedoktoren. Foto: Per Ervland
Agnes Bergo, økonomisk rågiver i Pengedoktoren. Foto: Per Ervland Vis mer


- Når man er i 20-åra står man i starten av livet og skal sette i gang sitt økonomiske liv. Studielånet er det første en stifter bekjentskap med. Mange norske ungdommer kommer fra materielt gode kår og da kan det være vanskelig å skulle klare seg på et beskjedent lån. Mange velger å jobbe mye og klarer ikke å fullføre studiene på normert tid. Dermed blir stipenddelen gjort om til lån. Det blir dyrt senere. I denne perioden handler det om å ha karakterstyrke, sier Agnes Bergo, siviløkonom og innehaver av rådgivningsselskapet Pengedoktoren til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

yAs direktør anbefaler folk å komme seg inn i boligmarkedet så mulig:


- Start i det små og kjøp større når økonomien tillater det. Ikke tenk på boligen din bare som et investeringsobjekt. Kjøp bolig med hjertet! Du skal tross alt bo der. Husk at også boligpriser kan falle, og det mye, sier Svein Lindbak. - For nesten 20 år siden falt boligprisene i store deler av Norge med inntil 50 prosent. Kjøp derfor aldri bolig under den forutsetning at boligpriser og lønninger alltid vil stige. I dag bør du legge inn en margin på 4 prosentpoeng rentestigning i dine lånekalkulasjoner.

  • De harde 30-åra
  • 40-åra: Skilt og nyetablert
  • 50-åringene: veletablerte og rause
  • Kilder: Pengedoktoren, yA Bank og Forsikring , DnB Nor, SSB og artikler fra DinSides arkiver