Er det et godt kjøp, eller ikke? Foto: Colourbox
Er det et godt kjøp, eller ikke? Foto: ColourboxVis mer

Litt for sporty priser

Sportsnettbutikker får refs for villedende bruk av veiledende priser.

Veiledende pris 3.495 kroner, nå 2.495 kroner? Den soveposen må da være et kupp!

Det er lett å tenke slik, men hold an. Er du helt sikker på at veiledende pris stemmer?

- Dessverre er det ofte slik at veiledende priser ikke er relle, sier Jo Gjedrem, fagdirektør i Forbrukerombudet.

Forbrukerombudet har sjekket sportsnettbutikkene, og har funnet det er mange av dem som opererer med villedende veiledende priser. Og det var en type sportsnettbutikker som skilte seg ut.

- Det er hovedsakelig nettsider som selger jakt- og fiskeutstyr, og ikke de store aktørene som XXL eller G-sport.


- Når det er sagt har vi hatt saker om villedende veiledende priser før også, for eksempel en hos XXL som gjaldt plakater i butikkene, så dette er noe som dukker opp av og til.

Ny sportskjede: Spår priskrig i på sportsutstyr

Villeder fortsatt

Forbrukerombudet foretok i november 2010 en kontroll av sportsnettbutikker og bruk av veiledende pris som “før-pris” i markedsføringen. Butikkene som brukte veiledende pris i markedsføringen ble bedt om å slutte med det dersom de ikke kunne dokumentere at disse var reelle.

- Vi sjekket igjen nå i mars, og da var det bare seks av de 23 butikkene som hadde sluttet med bruk av veiledende priser. Vi tviler på at de kan dokumentere at veiledende pris er rell.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Priskonkurransen gjør at ting stort sett selges til lavere pris enn det produsenter og importører oppgir som veiledende pris. Veiledende pris er bare noe produsent eller importør foreslår at varen selges for. I en del tilfeller er denne prisen litt ønskedrøm. Det er fritt for butikker å sette pris. Er det varer det er en del konkurranse på, ser vi at prisen blir lavere. Dette gjelder for eksempel for sportsutstyrbransjen, for her er det stor konkurranse, forklarer Gjedrem.

Hvordan gikk det da DinSide sjekket tilbudsprisene hos Elkjøp og Expert?

Lar oss lure

Det er ikke lett for en stakkar forbruker å vite om varen vi er interessert i faktisk har hatt før-prisen butikken oppgir. Vi stoler kanskje for lett på butikken, og lar oss lure?

- Det virker i hvert fall som om det er noe som mange forretninger er veldig opptatte av å bruke, og det er nok et tegn på at det virker. Vanlige forbrukere har som regel ikke kunnskap om hva som er riktig pris, sier Gjedrem.

- I denne omgang ser det ut som om dette har fått blomstre opp i denne delen av sportsbransjen. Vi kommer til å sjekke dem igjen om litt. Har de ikke skjerpet seg da, kan vi få et forbudsvedtak med tvangsmulkt.

- De får en bot, rett og slett? Hvor stor da?

- Poenget er at den skal være så stor at de ikke gjør igjen, sier Gjedrem.

- Så hva skal vi forbrukere gjøre for ikke å bli lurt?

- Det beste er å ignorere før-pris eller veiledende pris, og heller sammenligne forskjellige butikker og se hvilken pris de skal ha for varen. Hvis du skal ha en sovepose er det ikke interessant om den kostet 500 kroner før den kom på salg, dersom du likevel får den enda 500 kroner billigere i en annen butikk.

- Sjekker du flere butikker, og velger den billigste, har du sannsynligvis gjort et godt kjøp.

Slik blir du lurt uten å vite det