Litt alkohol til gravide?

Det er ikke farlig for fosteret om du drikker litt alkohol under svangerskapet, hevder britiske forskere. Men norske eksperter er uenige.

Publisert
Sist oppdatert

Diskusjonen omkring alkoholforbruk under kvinnens svangerskap vil ingen enda ta. Kan gravide kvinner kose seg med noen dråper alkohol eller ikke?

Både norske og utenlandske eksperter har tidligere hevdet at så mye som én drink kan skade barnet.

Nå hevder imidlertid britiske forskere ved Royal College of Obstetricians and Gynaecologists i London, at gravide kvinner kan drikke litt alkohol, skriver the Australian. Små mengder med alkohol under graviditeten vil ikke påvirke barnet, sier de.

Med denne vurderingen forkaster forskerne advarslene om at gravide kvinner som drikker et par glass vin, en til to ganger i uken, risikerer å få barn med lære- og atferdsvansker.

Forskerne ved colleget konkluderer at: ”Det foreligger ingen bevis for skader hos barn ved lavt alkoholkonsum. Definisjonen av dette er å ikke drikke mer enn én eller to drikkeenheter, én til to ganger i uken.”

Med disse anbefalingene er Storbritannia på linje med rådene til det australske forskningsrådet, Australia's National Health and Medical Research Council, som sier at gravide kvinner ikke bør drikke mer enn syv drinker i uken, og ikke mer enn to om dagen.

Det medisinske forbundet i Australia, New Zealand og USA, anbefaler i likhet med Norge totalavhold.

De sier det dreier seg om føre var-prinsippet.

Gravide bør være forsiktige
Sosial- og Helsedirektoratet anbefaler også gravide kvinner til å ligge unna alkohol.

- Å innta alkohol innebærer alltid en risiko for det ufødte barnet uansett hvor små mengder det dreier seg om. Derfor bør kvinner som er gravide eller planlegger å bli gravid ikke bruke alkohol. Dette gjelder hele svangerskapet, sier Jens J. Guslund, avdelingsdirektør i Sosial- og helsedirektoratet.

Han legger til at i løpet av de siste årene har kunnskapen om alkoholens effekter økt. Alkohol kan skade barnet i alle faser av svangerskapet og det er ingen sikker nedre grense for inntak.

- Hvis moren drikker alkohol får fosteret samme alkoholkonsentrasjon som moren og organer som er under utvikling, som hjernen, kan bli skadet, sier Guslund.

Skader fosteret
Høyt alkoholkonsum under graviditet kan føre til skader som føtalt alkoholsyndrom (FAS), en alvorlig medfødt alkoholskade karakterisert ved et spesielt utseende (spesielt smale lepper og små øyenspalter), veksthemming og forstyrrelser i sentralnervesystemet. Andre skader kan være lære- og atferdsvansker og avvikende ansiktstrekk som flat nese og smal overleppe.

Internasjonalt anslås det at det blir født cirka 1 barn per 1000 med FAS og cirka 1 per 100 med FAE (føtale alkohol effekter) men tallene varierer fra land til land. Sikre tall for Norge per i dag finnes ikke, i følge Sosial- og Helsedirektoratet.

Her er andre gode råd som gravide bør følge!

Ønsker du å bli gravid i sommer? Slik blir du gravid i ferien.

 

Mozon.no, 25.05.2006

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer