Foto: Norsk Underholdningsspill
Foto: Norsk UnderholdningsspillVis mer

Liten sjanse for stor gevinst i pantelotteriet

Men panten går delvis til en god sak.

Dersom du handler på Rema 1000 eller Rimi og Ica har du sikkert lagt merke til panteautomatene som også fungerer som pantelotteri.

På disse automatene får du muligheten til å satse panten din i et lotteri der du kan vinne maksikalt to millioner kroner. En tredjedel av pengene som kommer inn i pantesystemet går til Røde Kors.

Det er jo hyggelig, men hva er egentlig sjansen for at du vinner?

Vi ble med på jobb i Norsk Tipping:

– Du har vunnet styggmye

Pantelotteriet Panto har en lotteritillatelse på 100 millioner kroner. Det betyr at når det er spilt for 100 millioner kroner, blir lotteriet avsluttet. Av disse 100 millioner kronene, skal 35 millioner kroner gå til gevinster.

- Hittil har vi omsatt for 45 millioner kroner, så vi er nesten halvveis. Av disse har 15 millioner gått til Røde Kors, sier Gaute Langdal, daglig leder i Norsk Underholdningsspill, som står bak pantelotteriet Panto. Norsk Underholdningsspill eies av Thon-gruppen.

Totalt skal det deles ut 1,3 millioner premier. Men av disse er flesteparten smågevinster på 10 og 20 kroner. Det skal deles ut 800.000 10-kronersgevinster, og 250.000 20-kronersgevinster.

Bare én heldig pantespiller vinner førstepremiepotten på to millioner. Det er ti andrepremier på 100.000 kroner hver. Fem av disse er allerede utbetalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De var en som vant 100.000 kroner nå rett før jul, faktisk.

Høyt henger den

Hvis vi regner på det, kommer vi frem til at det dersom det skal spilles for totalt 100 millioner kroner, skal det deles ut 200 millioner lodd. Sjansen for å vinne toppgevinsten på to millioner kroner var dermed én til 200 millioner dapPantelotteriet ble startet. I dag, når rundt 90 millioner lodd er solgt, er vinnersjansen noe bedre - én til 110 millioner. Til sammenligning er vinnersjansen i Lotto 1 til 5,379 millioner. Det er altså en langt større sjanse for å vinne førstepremien i Lotto enn å vinne toppremien i pantelotteriet hvis vi regner per lodd. Regner vi per innsats målt i kroner (én lottorekke koster 40 kroner), er vinnersjansen på 40 kroner brukt i pantelotteriet 2,75 milioner (for denne prisen får du 80 lodd).

Les også: Hun har vunnet millionbeløp i Lotto fire ganger

Olav Thon tok initiativet til pantelotteriet. Hans selskap får rundt en tredjedel av inntektene. Foto: Norsk Underholdningsspill
Olav Thon tok initiativet til pantelotteriet. Hans selskap får rundt en tredjedel av inntektene. Foto: Norsk Underholdningsspill Vis mer


Det er selvsagt mye større sannsynlighet for at du vinner en 10-kroning i pantelotteriet. Her er sjansen 1 til 250.

Likevel, folk spiller i vei. Det er rundt 240.000 som deltar i pantelotteriet hver måned. Langdal forteller at gjennomsnittsinnsatsen er drøyt 11,50 kroner. Da kjøper man 23 lodd, dvs. at man har 23 trekninger og vinnersjanser. Ifølge ham får hver 7,4 spiller gevinst.

- Dere har altså kommet halvveis i lotteriet rent omsetningsmessig, og toppgevinsten er fortsatt ikke delt ut. Er det slik at dere sparer den til dere nærmer dere omsetningsmålet på 100 millioner kroner?

- Nei, det har vi ikke lov til. Det er helt tilfeldig når serveren deler ut toppgevinsten. Hvis man sammenligner med skrapelodd og andre forhåndstrukne lotterier, så kan jo toppgevinsten være delt ut lenge før du kjøperloddet, uten at du får vite det. Men hvis toppgevinsten går ut i morgen, så vil vi kontakte Lotteritilsynet og spørre om en ny lotteritillatelse og starte et nytt lotteri.

Det er selvsagt opp til deg om du vil satse panten din i pantelotteriet. Men sjansen for at du vinner førstepremie er liten. Om du ikke vinner er det slik at litt over en tredjedel (35 prosent) av det du satser går til gevinster til andre lotterideltakere, mens 33 prosent går til Røde Kors. Norsk Underholdningsspill sitter igjen med den de siste rundt 32 prosentene. Av disse går 9,8 prosent til butikkene.

Norsk Underholdningsspill har investert 30 millioner kroner i Pantelotteriet, og har foreløpig ikke vi tjent noe på dette, på grunn av de store investeringene, ifølge Langdal.

Så da er spørsmålet om du skal trykke på knappen og bruke panten din som innsats i Pantelotteriet.Sjansen er liten for at du vinner annet enn smårusk. Men hvis du kan avse kronene du fikk for panten, går jo en tredjedel av dem til en god sak. Men dersom ikke du synes dette er nok, bør du kanskje heller bare skal bli medlem av Røde Kors, og gi penger direkte? Det viktigste er uansett at du faktisk panter tomflaskene, slik at de kan brukes om igjen.