Liten risiko for pandemi

Ingen grunn til frykt. Faren for en pandemi er liten, tror ekspertene.

 Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svineinfluensaen har ikke rukket å bli mer enn noen uker gammel, men har likevel preget nyhetsbildet i stor grad den siste tiden. Og frykten for en pandemi er blitt et faktum.

Les nederst i artikkelen om hvorfor du ikke skal være redd for en pandemi.

Sykdomsutbruddet fant først sted i Mexico for omkring tre måneder siden. Da visste man imidlertid ikke at det dreide seg om en ny type influensa.

Først en måned senere da man oppdaget liknende sykdomstilfeller i Texas og California, ble svineinfluensaen klinisk bekreftet.

Og siden har sykdommen spredt seg raskt, og det er konstatert sykdomstilfeller i flere land.

Dette har fått Verdens helseorganisasjon (WHO) til å heve trusselnivået for at sykdommen utvikler seg til en verdensomspennende epidemi, eller en pandemi, fra nivå tre til fire, ut av totalt seks nivåer.

Men hvor stor er risikoen egentlig?

Nytt for alle

Videnskab.dk har snakket med professor i eksperimentell virologi Allan Randrup Thomsen ved Københavns Universitet, som er ekspert på virus. Han deltar for øyeblikket, ironisk nok, på en kongress i Cannes om utvikling av nye legemidler og vaksiner mot influensa. Han mener sykdommen kom overraskende på oss.

- Dette er helt nytt for alle her på kongressen. Det er først i løpet av den siste uken, at man har forstått at det virkelig er noe, sier han.

Svineinfluensa, slik man har kjent den hittil, infiserer kun svin på samme måte som fugleinfluensa bare rammet fugler og menneskeinfluensa kun rammer mennesker.

Men en gang i løpet av de siste månedene har menneskeceller blitt infisert av svineinfluensa, og en influensavariant med evne til å smitte mellom mennesker har sett dagens lys.

Les også: Verdens ledende influensamiddel har ingen effekt

Svineinfluensa blir en pandemi

Er du redd for at det vil bli en svineinfluensa-pandemi? (Avsluttet)
Nei, jeg tar det helt med ro.(44%) 87
Usikker. Det virker litt alvorlig denne gangen.(36%) 72
Ja, jeg er kjempe redd! Dette virker alvorlig. (20%) 40
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Kjent virus

Influensapandemiene man hadde på 1900-tallet var forårsaket av virustypene H1N1 (1918), H2N2 (1957) og H3N2 (1968). H-en er et overflatemolekyl på viruset, som binder seg til offerets celler og infiserer dem.

- Vanligvis er det slik at når det oppstår en ny influenspandemi, så skal influensaen bære en ny H-type som ikke har sirkulert blant mennesker før, men det er ikke tilfellet med svineinfluensaen, sier Randrup Thomsen.

Han forklarer:

- Svineinfluensaen stammer fra H1N1, og er altså en variasjon av en virustype man allerede kjenner til. Det er snakk om en velkjent H-type, som har sirkulert lenge blant mennesker, og som også inngår i influensavaksinene, sier han.

Professoren legger til at personer som har antistoffer mot H1N1-stammen faktisk er i stand til å bekjempe viruset. Men selv om det nye influensaviruset er en variasjon av den velkjente virusstammen, så kan forskjellen likevel være stor nok til at immunforsvaret vårt ikke gjenkjenner det.

Denne kan redde deg fra smitten
Hva forteller hosten deg?

For å vurdere om antistoffene mot H1-typen kan bekjempe svineinfluensa, har man tatt blodprøver av personer som er vaksinert mot denne influensastammen, ifølge Randrup Thomsen.

Men selv om sykdommen ikke oppfyller betingelsene for å kunne danne grunnlag for en pandemi riktig ennå, skal man likevel ikke utelukke at situasjonen kan utvikle seg den veien, presiserer professoren.

I Norge er man også forsiktig med å si at situasjonen kan utvikle seg til en pandemi.

Mildt tilfelle

Overlege i Folkehelseinstituttet Bjørn Iversen har ingen tro på at utbruddet vil utvikle seg til å bli en alvorlig pandemi.

- Vi tror det mest sannsynlig vil bli en mild pandemi, men tar høyde for at det blir annerledes. Vi er forberedt på å kunne takle en verre pandemi, sier Iversen til Nettavisen.

Kommuneoverlege Helle Jørstad i Nes kommune mener heller ikke det er grunn til å få panikk, og oppfordrer folk til å ikke hamstre medisinen Tamiflu.

– Men det vil alltid være greit å følge med litt ekstra ved denne type utbrudd, sier hun til Raumnes, lokalavisen for Nes på Romerike.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!