Liten penis - lavt testosteron-nivå?

- Kan det at jeg har en liten penis ha sammenheng med et lavt testosteron-nivå? spør en 30 år gammel mann. Lege Esben Esther Pirelli Benestad svarer i spørrespalten Sex & Samliv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Liten penis - lavt testosteron-nivå?

Kjære Esben Esther
Jeg er en mann på snart 30 år, som helt siden puberteten har slitt med store komplekser på grunn av en meget liten penis. Dette har hemmet meg så mye at jeg aldri har våget å innlede et forhold til en kvinne. Jeg har en normal kroppshøyde og skjeggvekst, men samtidig en sped kroppsbygning, og jeg har lett for å legge på meg rundt hofter og brystmuskulatur. For ikke lenge siden, leste jeg en artikkel som tydet på at en slik tilstand kunne skyldes lavt testosteron nivå, og at tilførsel av testosteron faktisk kunne øke størrelsen på penis. Senere kastet jeg meg over all informasjon jeg kunne finne, men ikke alt tydet på at denne behandlingen hadde noen effekt. Spørsmålet mitt er er om hormonbehandling virkelig kan hjelpe, og om det i så fall er en øvre grense for hvor gammel en kan være for at dette skal ha noen effekt? Må man få denne behandlingen hele livet? Kan en vanlig lege undersøke om testosteron nivået er for lavt?
Hilsen K.P.

Kjære K.P.
Spørsmålet ditt berører nok både ting vi vet og ting vi ikke vet. Testosteron er et avgjørende hormon når det gjelder å utvikle kroppslig mannlighet, men det er ikke bare hormon mengden det komme an på. Om en mann har liten penis, lite skjeggvekst og lys stemme, kan det skyldes at hans testosteron nivå er lavt, men det kan like gjerne skyldes at kroppen eller de aktuelle cellene i kroppen hans, er lite følsomme for testosteronets virkning. Et godt og vanlig eksempel på dette er mannlig håravfall, eller skallethet om du vil. Enkelte har villet ha det til at skallete menn har mer testosteron enn andre, fordi det er et produkt av testosteronet (et stoff som kalles DHT), som får håret til å falle av. Dette kan selvfølgelig være en hyggelig «trøst» for dem som ikke synes om hårtapet sitt, men årsaken til skalletheten er nok like gjerne at akkurat cellene i disse mennenes hodehårsekker, er spesielt følsomme for DHT. Resten av kroppen trenger imidlertid ikke ha den samme følsomheten for testosteron, derfor trenger skallete menn slett ikke ha noen stor penis, og kroppsbygningene forøvrig kan være av alle slag.

Sannsynligvis er det slik at alle kroppens celler har et slags maksimal innebygget mulighet i forhold til å bli forandret av testosteron. Det betyr at dersom en mann har vært påvirket av vanlige testosteron doser over en 10-15 år, har det meste av de forandringene testosteronet kan stå for, funnet sted. Dersom for eksempel penis da er liten, vil den ikke bli større, selv om en pøser på mer testosteron. Faktisk har det motsatt lett for å skje, fordi en ferdig testosteronisert kropp, om jeg må få kalle den det, mister sin egen testosteron produksjon når den får tilførsler utenfra. Det er dette som kan skje ved «boling», når menn tar såkalte «anabole steroider», som er testosteron eller testosteron liknende stoffer.

Dersom en kropp har produsert lite testosteron, har kroppscellene ikke nådd maksimum av de mulighetene de har for testosteron skapt utvikling. Da ser en gjerne lite eller ingen skjeggvekst, liten penis og lys stemme. Noen ganger kan det også være litt brystutvikling, fordi det lille mannekroppen produserer av kvinnelig kjønnshormon (østrogen som dannes i binyrene), får virke uten testosteron konkurranse. Det er nemlig slik at testosteron er et «sterkt» hormon som lett overmanner østrogen virkningene, noe som ikke skjer hos den testosteron fattige eller den som testosteronet ikke virker på.

Jeg møtte en gang en mann i utlandet et sted, som fortalte meg en ganske spesiell historie. Han var da jeg traff ham, midt i sekstiårene, og de siste 4-5 årene hadde han måttet venne seg til en helt annen kropp, og en helt annen seksualitet inni kroppen. Han hadde nemlig vært til en undersøkelse i forbindelse med at han skulle få ny jobb, og så hadde legen bemerket at han hadde så lys stemme og så lite skjegg vekst. Legen hadde tatt blodprøve for å undersøke testosteron nivået hans. Det viste seg da at han ikke produserte testosteron i det hele tatt omtrent. Selv om han var godt tilårskommen, som en sier, ville mannen gjerne prøve testosteron behandling. Det førte til at han i en alder av mer en seksti år gikk inn i en mannlig pubertets utvikling. Penis vokset, stemmen sank, musklene ble større, skjegget piplet fram i ansiktet hans og seksualdriften ble mye sterkere enn den hadde vært før. Han hadde måttet gå både en og to runder med seg selv, før han syntes han med rimelig trygghet kunne administrere sin nye tilværelse rent kroppslig og seksuelt. Mannen hadde vært det vi kaller evnukk, en person med svært lite kjønnshormon av noe slag. Nå ble han med ett en ganske vanlig mann.

Som du forstår er det mange muligheter ute og går på kropp og kjønnshormon arenaen. Hvor du befinner deg i denne sammenhengen, kan jeg ikke si noe sikkert om, men skjeggveksten tyder på at testosteron påvirkningen har funnet sted. At du er sped i kroppsbygningen , sier ikke så mye. Han som gjennom store deler av livet hadde vært evnukk, var faktisk både høy og ganske kraftig bygget. Det forteller jo bare hvor komplekst det hele er.

Alle leger kan måle testosteron. Det skal gjøres før kl 0900 om morgenen, og det skal måles sammen med noe som kalles SHBG, LH og FSH. Skulle du virkelig mangle testosteron, vil det vises i summen av de prøvene, og da er det sannsynlig at hormonbehandling ville får penis til å vokse. Om ikke, ville jeg ønske for din del at du sluttet å tro på den følelsen du har inni deg, at kvinner ville forkaste deg om de så penisen din. Det er svært lite erfaring som tilsier det, heldigvis.
Hilsen Esben

Mozon, 09.08.2002

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!