Liten interesse for fastrente

Til tross for fallende renter er det få som ønsker å binde renta.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at det fortsatt var liten interesse for å binde renten i 4. kvartal i fjor. Andelen utlån med fastrente til ikke-finansielle foretak økte fra 12 til 13,5 prosent, en relativt beskjeden økning.

SSB skriver at til tross for relativt betydelige fall både i flytende og faste renter i slutten av 2008, ser de ikke særlig store endringer i publikums interesse for å binde renten på sine utlån.

Norge kan få nullrente

Fastrenteandelen på finansforetakenes utlån til publikum (ikke-finansielle foretak, kommuner og husholdninger) økte kun med 0,4 prosentpoeng, til 11,7 prosent, fra 3. til 4. kvartal 2008. Dette er 0,6 prosentpoeng høyere enn for ett år siden.
Rekordlav rente i sikte


Lavere rente nå

Men styringsrenta er kuttet med ytterligere 0,5 prosentpoeng siden 4. kvartal i fjor, og det er forventet ytterligere kutt fra Norges Bank ved neste rentebeslutning den 25. mars. Flere av landets ledende makroøkonomer tror på en styringsrente ned på 1-tallet innen sommeren.

image: Liten interesse for fastrente


Mange boliglånskunder lurer på om de bør binde renta nå, og debatten går i DinSides forum

For å avgjøre om du skal binde renta, bør du ta hensyn til flere forhold. Det vil alltid være forhold som peker både for og mot å velge fastrente.

For:

  • Du er sikret en fast og lav rente i 3, 5 eller 10 år og slipper å bekymre deg for større utgifter i denne perioden.
  • Fastrentene ligger nå under det historiske gjennomsnittet for norske bankrenter.
  • Rentene skal ganske sikkert opp igjen. Norges Bank har tidligere definert en rente på 5-6 prosent som et "normalt" nivå.
  • Du får en umiddelbar rentereduksjon ved å binde renta nå. Fastrentene for 3 år er lave, og det kan ta tid før banken din setter ned renta ytterligere. En rentereduksjon på 1 prosentpoeng tilsvarer for eksempel 14.400 kroner mindre å betale i året hvis du har 2 millioner kroner i gjeld.

Mot:

  • Timing og litt flaks avgjør om du tjener eller taper på å binde renta. Over tid har det historisk ikke lønnet seg å binde boliglånsrenta.
  • Du kan gå ut av avtalen, men det kan koste en god del dersom du har bundet på et høyere nivå enn det fastrenten ligger på når du går ut.
  • Når de flytende rentene er lave, kan du sette pengene du sparer til side, og investere disse slik at du får en gunstig avkastning.
  • Boliglånet følger boligen. Skal du flytte og selger boligen (panteobjektet), kan du måtte betale overkurs til banken.

Husk at det er mulig å binde deler av boliglånet, du trenger ikke binde hele lånet.

Hva har renteendringene å si for deg? Prøv vår enkle kalkulator

Ville gledet Gjedrem

Temaet var også oppe da Norges Bank la frem rapporten Finansiell stabilitet 2/08. På spørsmål fra DinSide understreket sentralbanksjef Svein Gjedrem konsekvensene av at så få nordmenn binder boliglånsrentene.

- Den norske boligfinansieringen er veldig spesiell ved det at norske husholdninger finansierer lange investeringer med lån med korte renter (flytende renter, red. anm.), som også er et element som bidrar på en destabiliserende måte, sa Gjedrem.

At flertallet av norske husholdninger velger flytende rente, bidrar altså til større ustabilitet i bolig- og kredittmarkedet. Om flere hadde bundet renta ville det redusert svingningene i økonomien både til nasjonen og for den enkelte.