Lite yoghurt i yoghurtis

- Visste det var lavt, men ikke så lavt, sier ernæringsfysiolog.

<strong><b>ALTERNATIVER:</strong> </b>Å bytte fløte mot yoghurt i iskrem påvirker både smaken og næringsinnholdet. Men det er ikke nødvendigvis slik at yoghurtis er spesielt mye sunnere.  Foto: PRODUSENTENE / OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ALTERNATIVER: Å bytte fløte mot yoghurt i iskrem påvirker både smaken og næringsinnholdet. Men det er ikke nødvendigvis slik at yoghurtis er spesielt mye sunnere. Foto: PRODUSENTENE / OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vanlig iskrem defineres ofte av fløte, egg og sukker. Resultatet blir ikke spesielt sunt.

En løsning er å bytte ut all eller deler av fløten med yoghurt; på engelsk kalt «frozen yogurt». Desserten har blitt stadig mer populær i Norge, og både Hennig-Olsen og Diplom-Is har yoghurtvarianter klare i frysedisken for årets issesong.

Men disse produktene, som kalles både «yoghurtis» og «frossen yoghurt», består ikke bare av yoghurt.

Snarere tvert i mot.

Ingredienser i hjemmelaget yoghurtis: Yoghurt naturell, honning og bær

Overraskende lite yoghurt

Dinside har sett på yoghurt- og fløteinnholdet i de tre produktene Hennig-Olsen og Diplom-Is selger denne sommeren. Vi tar utgangspunkt i det nærmeste vi finner vaniljesmaker for å lettere sammenlikne.

Her er resultatet:

 Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


<strong><B>OVERRASKET:</strong> </B>Ernæringsfysiolog og fagsjef Kari H. Bugge i Grete Roede trodde det skulle være mer yoghurt, og mindre sukker, i yoghurtis.  Foto: GRETE ROEDE
OVERRASKET: Ernæringsfysiolog og fagsjef Kari H. Bugge i Grete Roede trodde det skulle være mer yoghurt, og mindre sukker, i yoghurtis. Foto: GRETE ROEDE Vis mer

  • Både Diplom-Is sin Dream og Hennig-Olsen sin Please kalles «yoghurtis», men inneholder altså like mye fløte som yoghurt: Rundt 10 prosent.
  • Bare Hennig-Olsen sin Dugg, som kalles «frozen yoghurt», har skrotet fløten helt, og har overlegent mest yoghurt med sine 40 prosent.

- Er du overrasket over yoghurtinnholdet?

- Ja. Jeg visste det var lavt, men at det var såpass lavt som ti prosent var litt overraskende, sier ernæringsfysiolog og fagsjef Kari H. Bugge i slankeselskapet Grete Roede til Dinside.

Få med deg: Ikke et fnugg vanilje i hverken Pin-Up eller Sørlandsis

Stiller ingen krav

Mattilsynet setter ingen konkrete krav til hva yoghurtis skal inneholde, i motsetning til fløteis og melkeis. Det er nemlig ingenting som heter yoghurtis i forskriftene. Isen må selvfølgelig holde seg til de generelle reglene, blant annet ved å oppgi hvor mye yoghurt de inneholder.

- Og det skal være en rettferdig andel yoghurt for å kunne bruke yoghurt i varebetegnelsen, som seniorrådgiver Anne-Pia Lødemel i Mattilsynet forteller Dinside.

Diplom-Is hevder at yoghurtis ikke kan sammenliknes med desserten «frossen yoghurt», og at de selv har definert yoghurtis som iskrem med ti prosent yoghurt.

- Vi mener det var og er forsvarlig å bruke navnet Dream Yoghurtis, sier salgs- og markedsdirektør Eirik Kruse til Dinside.

Hvorfor godtar myndighetene at is uten vanilje kaller seg vaniljeis?

<strong><b>VINNEREN:</strong> </b>Dugg fra Hennig-Olsen er i en helt annen klasse når det kommer til yoghurtinnhold. Derfor kalles den også frossen yoghurt, og ikke yoghurtis.  Foto: HENNIG-OLSEN IS
VINNEREN: Dugg fra Hennig-Olsen er i en helt annen klasse når det kommer til yoghurtinnhold. Derfor kalles den også frossen yoghurt, og ikke yoghurtis. Foto: HENNIG-OLSEN IS Vis mer


Definerer egne istyper

Administrerende direktør Paal Otto Hennig-Olsen i Hennig-Olsen Is er også godt fornøyd med sin egen definisjon av yoghurtis.

- Etter vår mening tar den utgangspunkt i en iskremmiks som tilsettes en viss mengde yoghurt. Kanskje opp mot 15 prosent, sier han til Dinside.

Yoghurtisen deres inneholder 10 prosent. Mens Dugg, som de kaller frossen yoghurt, inneholder 40 prosent.

- Internt hos oss mener vi at «frozen yoghurt» må inneholde en betydelig andel yoghurt. Når vi produserer fløteis så er fløteinnholdet rundt 25 til 30 prosent, og i «frozen yoghurt» er yoghurtinnholdet 40 prosent. Så vi mener det står i stil til betegnelsen, sier han.

Er yoghurtis sunnere?

Jo mer yoghurt, jo mindre fett, og jo mindre kalorier. I alle fall i prinsippet. Her er hvordan yoghurtvariantene sammenlikner seg med fløteis fra samme produsent:

 Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


  • Diplom-Is sin Dream Ekte Vanilje har under halvparten av fettet til Eskimonikas Fløteis Vanilje. Men den har tilnærmet like mye karbohydrat. Dette utgjør dermed 21 prosent mindre kalorier i yoghurtisen kontra fløteisen.
Forklaringen på hva alle de rare ingrediensene i kjøpeis egentlig er

 Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


  • Hennig-Olsen sin Please Vanilje Lime inneholder noe mindre fett sammenliknet med Sørlandsis Vanilje. Men Please har 7,6 gram mer karbohydrat per 100 gram. Yoghurtisen gir derfor bare under åtte prosent færre kalorier.
  • Hennig-Olsen sin Dugg Original har langt mindre fett, og to gram mindre karbohydrat. Dermed får produktet 45 prosent færre kalorier enn vanlig fløteis.

Sjekk hvor lite mangojuice Farris & Juice Mango inneholder

Er du overrasket over yoghurtinnholdet?

(Avsluttet)
Ja, i begge tilfeller(37%) 594
Nei(34%) 539
Ja, i «youghurtis»(25%) 404
Ja, i «frossen yoghurt»(4%) 63
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.Mye sukker

Bugge er overrasket over at sukkerinnholdet i isene er såpass likt, uansett om det er yoghurt- eller fløtevarianten du velger. Dette kommer fram av oppgitt karbohydrat, som kan komme fra både tilsatt sukker og sukker man finner naturlig i meieriproduktene.

- Når man kaller noe yoghurtis er det vel for å signalisere at det er en litt sunnere is. Da synes jeg det er uheldig at sukkerinnholdet er såpass høyt, mener Bugge.

- Er det noe poeng i å velge yoghurtvarianter?

- Du sparer jo litt kalorier, spesielt i Dugg fra Hennig-Olsen sitt tilfelle. Og spesielt sammenliknet med fløteiser med mye ekstra sjokolade, nøtter eller annet kaloririkt innhold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer