Lite testosteron gir dødsrisiko

Lave testosteronnivåer kan øke risikoen for død hos menn over 50 år, ifølge ny forskning.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ny studie som har fulgt 800 menn over 50 år i 18 år, viser at de som hadde lave testosteronnivåer hadde 33 prosent økt risiko for å død i løpet av studieperioden, sammenliknet med de som hadde høyere nivåer.

Testosteron er et mannlig kjønnshormon, som av og til kalles lysthormonet siden det er koblet til mannens seksuelle drifter. Mesteparten av testosteronet produseres i mannens testikler.

Les også: Mer sexlyst med testosteron

Den økte risikoen for død hos menn med lave testosteronlagre hadde ikke sammenheng med mennenes røyke-, alkohol- og treningsvaner eller sykdommer som diabetes eller hjertesykdom, men forskerne oppdaget andre risikofaktorer.

Stoffskiftesyndrom
I studien fant forskerne at det var tre ganger så sannsynlig at menn med lave testosteronnivåer hadde en rekke risikofaktorer som assosieres med hjerte- og karsykdommer og diabetes.

Fellesbetegnelsen for disse risikofaktorene er stoffskiftesyndrom eller metabolsk syndrom, og inkluderer høye kolesterolnivåer, høyt blodtrykk og blodsukker, og midjemål over 101 cm.

Regn ut din liv-hofte ratio her!

- Vår studie viser i stor grad at forholdet mellom testosteronnivåer og død ikke har årsak i en akutt sykdom, sier studieleder Dr. Gail Laughlin ved University of California, ifølge The Daily Telegraph.

Hun legger til at livsstil kan avgjøre testosteronnivåer, og at nivåene kan forandres ved å unngå overvekt og fedme - noe professor Eystein Husebye, ved Endokrinologisk seksjon ved Universitetet i Bergen, støtter.

- En vanlig årsak til lav normal testosteron er overvekt og metabolsk syndrom. Dødeligheten er trolig knyttet til overvekt og usunn livsstil, og ikke lav testosteron som er en konsekvens av usunn livsstil. Derfor er behandlingen å slanke seg og bli mer aktiv, sier han.

Ekspertene anbefaler ikke å ta tilskudd av testosteron.

Les også: Doping dreper hjerneceller

Bieffekter
Testosterontilskudd kan gi bieffekter, ifølge ekspertene.

- Testosteronbehandling forbeholdes de med klart lave nivåer. Vi vet altfor lite om risikoen ved å behandle denne pasientgruppen som her er studert, sier Husebye.

- Testosteronbehandling er sikkert, mener andre forskere

Husebye får støtte av endokrinolog Magnus Kollind, ved Helse Nord-Trøndelag HF.

- Det er ikkke uvanlig med lavere testosteron hos eldre menn, men det betyr ikke at man skal gi disse testosteron uten videre. Årsaken skal alltid utredes, sier han.

Selv om testosteronnivåene til menn faller med alderen, er det ofte stor variasjon. I denne studien var lave testosteronnivåer rangert som minstemålet av den normale verdien for unge menn, og gjaldt 29 prosent av mennene.

Ifølge forskerne, må det flere studier til for å bekrefte funnene, og for å se på den potensielle sammenhengen.

Les også: Mindre maskuline menn

Funnene ble presentert denne uken på det årlige møtet til the Endocrine Society i Toronto.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer