Lite terror for økonomien

Ekspertene spår prisstigning på bensin, mangel på visse varer og tøffere vilkår for norske bedrifter etter terrorangrepet i USA - men kun på kort sikt.

Eksport- og importavhengige varer er alltid utsatt ved store internasjonale kriser. Tidligere kriser har vist at transport er nøkkelen - også når nervesenteret i verdenshandelen bokstavelig talt bryter sammen.

Bensinen opp

- Råoljeprisen har allerede steget med rundt tre dollar fatet. Det er ingen tvil om at bensin- og dieselprisene ut til forbrukerne vil stige, men vi kan ikke si sikkert hvor mye, sier Øystein Aadnevik, rådgiver ved Norsk Petroleumsinstitutt.

Dersom bensinprisen i Norge stiger tilsvarende tre dollar fatet, utgjør det en økning på 17 øre literen. I følge Statoils informasjonssjef Per Vangen er det først i dag vi vil kunne se større endringer i bensinprisen her i landet dersom dette blir tilfellet.

Sjansen for prisstigning på bensin er større dersom terroristene har tilknytning til oljenasjonene i Midtøsten.

Mangel på data og klær

I Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) er de mer opptatt av varer som importeres til Norge fra USA.

- Det er tidlig å si noe bombastisk om konsekvensene, men det kan særlig gå ut over import av datamaskiner, sportsutstyr og klær dersom krisa blir langvarig, sier Jarle Hammerstad, informasjonssjef i HSH.

Produkter med deler importert fra USA kan også bli mangelvare.

Børsene verden over falt etter terrorangrepet rullet over TV-skjermene tirsdag, men situasjonen er nå mer stabil.

Tor Steig, sjeføkonom i NHO.
Tor Steig, sjeføkonom i NHO. Vis mer

Forsterker usikkerhet

Sjeføkonom Tor Steig i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) spår visse konsekvenser, men kun på kort sikt.

- Vi hadde en usikkerhet rundt amerikansk økonomi før katastrofen. Usikkerheten vil nok forsterkes noe. Dollarkursen vil nok gå opp, noe som reduserer fortjenesten i en del norske bedrifter. Forbruket i USA vil antagelig gå ned, og eksportsmarkedsveksten vil bli redusert, sier Steig.

Mange råvarer blir dyrere på kort sikt, men Steig tror likevel ikke på noen store konsekvenser for Norge.

- Vi lever i stor grad isolert med vår oljeøkonomi, og blir moderat berørt. Blir oljeproduserende land i Midtøsten involvert i en langvarig krise, kan Norge som land faktisk tjene på det gjennom høyere oljepriser, sier Tor Steig i NHO.

Fritz Hodne, professor ved NHH.
Fritz Hodne, professor ved NHH. Vis mer

Betyr lite på lang sikt

Fritz Hodne, professor i økonomisk historie ved Norges Handelshøyskole i Bergen, mener konsekvensene blir enda mindre - selv om den store, amerikanske økonomien rystes.

- Det som har skjedd i USA betyr mindre enn et nålestikk for økonomien i USA. Handelen går av seg selv, det har den alltid gjort – også under 2. verdenskrig gikk forretningslivet videre, sier Hodne.

Han mener de dystreste spådommene vil fortape seg over tid.

– Tiden leger alle sår. Dette har vi også sett etter 2. verdenskrig. De menneskelige og politiske aspektene er mer interessante enn de økonomiske, sier han. Hodne mener at katastrofen kan stimulere til økt solidaritet NATO-landene imellom. Han tror også vi får en skjerping av sikkerheten i vår del av verden

- Det kan bli gode tider for de som selger sikkerhet, avslutter Fritz Hodne ved NHH.