Lite søvn gir feite barn

Mye tyder på at lite søvn kan føre til overvekt og fedme hos barn, ifølge britiske eksperter. Norske eksperter ser også en sammenheng.

Publisert
Sist oppdatert

Overvekt blant barn er et økende problem og noe av årsaken kan være søvnmangel, hevder forskere. Lite søvn kan føre til hormonelle forandringer som gjør at kroppen får beskjed om å spise sukkerholdig mat, for å få mer energi. Dette kan gi overvekt over tid, skriver BBC Health.

Slik sover du bedre!

Nå ønsker britiske eksperter at staten skal ta søvnmangel like alvorlig som kosthold og trening, i kampen mot fedme.

- Det er et tydelig forhold mellom søvnmangel og overvekt hos barn, sier Dr. Shahrad Taheri ved Bristol University i England, og legger til at overvekt forårsakes av ubalanse i mengde energi som går inn, altså maten vi spiser, og energi vi forbrenner, som er mengden med fysisk aktivitet vi bedriver.

Norske eksperter er enige.

- Påstanden om at det er en sammenheng mellom søvnmangel og fedme er godt dokumentert hos voksne. De som sover lite har oftere høyere BMI enn personer som sover 7-8 timer per natt. Flere nyere studier på feltet viser også en liknende sammenheng hos barn. Men det betyr ikke at vi vet noe sikkert om årsaken og virkningen, sier søvnspesialist Ståle Pallesen ved Universitetet i Bergen.

Ifølge Pallesen har man imidlertid noen antakelser om mekanismene som kan forklare sammenhengen mellom søvn og fedme: Undersøkelser har vist at de som har redusert mengde med søvn skiller ut mindre leptin, som er et metthetshormon, og produserer mer grelin, som er et hormon som stimulerer appetitten.

- Hvis det er en årsaksmekanisme, så kan hormonene forklare denne sammenhengen, sier han.

Ekspertene mener også at det er et klart forhold mellom fysisk aktivitet og god søvn.

Visste du at rike sover mer?

Gjør barn trøtte
Ifølge Taheri gjør fysisk aktivitet barn trøtte, mens TV-titting og dataspill vil holde dem våkne.

- Mange barn er flinke til å lære seg om et sunt kosthold og betydningen av å drive med fysisk aktivitet, men det vi virkelig bør lære dem mer om, er betydningen av søvn, sier Taheri, og foreslår at barn begynner senere på skolen, slik at de får sovet ut.

En annen strategi er å få foreldre til å fjerne datamaskiner og mobiltelefoner fra barnas soverom, slik at de får lagt seg til å sove til riktig tid.

Pallesen sitt råd er å sørge for gode søvnrutiner.

- Når eldre barn legger seg sent i helgene og får sove så lenge de vil, blir det vanskelig å få dem til å bli søvnige ved passende leggetid i uken. De får en forsinket døgnrytme. Mitt råd er å ha gode søvnrutiner i helgene, sørge for at barna slapper av før de går til sengs og unngå for mye tjas og mas, sier han.

Mange barn sover bort ungdomstiden

Slik stresser du ned

Ifølge Folkehelseinstituttet er andelen overvektige barn og unge mellom 10 og 20 prosent. Et økende antall barn veier over 4000 og 4500 gram ved fødselen. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er over 22 millioner barn under fem år overvektige eller fete.

 

Mozon.no, 23.10.2006

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer