Lite matlyst er farlig for eldre

Depresjon kan føre til dårlige matvaner hos eldre mener amerikanske eksperter.

Mange eldre mennesker har lett for å miste appetitten etter hvert som de eldes. Tannproblemer, demens og andre helseplager har lett for å påvirker matlysten.

Mangel på matlyst er derfor et tidlig varsel på at noe er galt.

- Det finnes mengder av bevis som tyder på at mangel på matlyst hos eldre vil øke sannsynligheten for å dø innen seks måneder, sier doktor John Morley, spesialist i geriatri ved Saint Louis University Hospital til AP.

Ikke vanlig
Selv om mange tror at vekttap er en vanlig del av aldring er ikke dette tilfelle.

- Det er ikke meningen at de skal visne før de dør, sier doktor Margaret-Mary Wilson som jobber som forsker ved det samme sykehuset.

Eldre mennesker er mer motagelige for feilernæring fordi magesekken tømmer seg saktere enn når de er yngre. I tillegg er lukt, smak og syn som tidligere virket på matlysten i ferd med å forsvinne.

Aperitiff øker matlysten
En aperitiff med bitterstoffer er lurt å ta før måltidet, og den trenger ikke inneholde alkohol. Appelsinjuice for eksempel en god substitutt.

- En aperitiff med bitterstoffer stimulerer fordøyelsen, man kan gjerne velge en uten alkohol. I helsekostforretninger kan man få kjøpt bitre eliksirer uten alkohol, eller man kan ta kapsler med ekstrakt fra artisjokkplanten. Også karve, som blant annet finnes i surkål, gir en forsiktig stimulering av fordøyelsen, sier lege Bernt Rognlien ved Balderklinikken i Oslo.

 

Mozon.no, 21.06.2005