Lite informasjon i skattelistene

Derfor er inntekten for lav når du sjekker ligningen din.

<b>TYNT GRUNNLAG:</b> Skattelistene er ikke nok til å danne seg et korrekt bilde av hver enkelt nordmanns økonomi, men sier nøyaktig hvor mye hver og en av oss betalte i skatt i løpet av 2009. Foto: Per Ervland
TYNT GRUNNLAG: Skattelistene er ikke nok til å danne seg et korrekt bilde av hver enkelt nordmanns økonomi, men sier nøyaktig hvor mye hver og en av oss betalte i skatt i løpet av 2009. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå offentliggjøres skattelistene for 2009. Det betyr at alle som vil, kan søke opp andre personer i skattelistene og få informasjon om innbetalt skatt, nettoinntekt og nettoformue for forrige skatteår. Men det er også alt.

Listene som sendes ut fra Skatteetaten, inneholder ikke mer informasjon enn dette, i tillegg til fullt navn, fødselsår, postnummer og -sted. Dermed er det også mye skattelistene ikke sier noe om. Dette bør du være klar over før du begynner å søke i skattelistene.

Se også: Myter og sannheter om skattelistene

– Inntekten er altfor lav

Mange skattebetalere reagerer på at inntekten som er oppgitt i skattelistene, er langt lavere enn det de faktisk tjente i 2009.

Skattelistene viser nettoinntekt, som er lønnsinntekt, kapitalinntekter og naturalytelser minus fradrag som personfradrag, minstefradrag og for eksempel rentefradrag. Du må med andre ord plusse på disse fradragene for å finne den virkelige bruttoinntekten.

For personer med gjeld er lønnsinntekten normalt større enn nettoinntekt fordi du får fradrag for rentene. I tillegg får du fradrag for andre poster. Fradrag for eksempel for barnepass, arbeidsreiser og pensjonssparing maskerer virkelig inntekt.

– Inntekten er altfor høy

Dette kan også forekomme. Noen personer er listet med en høyere inntekt enn det de faktisk har i bruttolønn. For personer uten gjeld og med formue kan lønnsinntekten deres før skatt være mindre enn nettoinntekten i skattelistene. Dette kan skyldes at kapitalinntekter (renteinntekter, leieinntekter, aksjegevinster etc.) er høyere enn fradragene, og innbetalt formuesskatt fører til en høyere utlignet skatt.

Flere inntekter

Husk også at inntekten i skattelistene er et svært upresist mål på hvor mye noen tjener i et bestemt yrke. I tillegg til at du først må legge til fradragene, som nevnt ovenfor, for å finne bruttoinntekten, så kan en person ha flere inntekter utover lønnsinntekt fra det stedet vedkommende jobber.

Den egentlige inntekten

Nedenfor ser du et eksempel på hva brutto lønnsinntekt kan bli, basert på et søk i skattelistene:

Nettoinntekt: 350.000

- finansinntekter: 20.000
+ minstefradrag: 70.350
+ rentefradrag: 120.000
+ andre fradrag: 10.000*

= Brutto lønnsinntekt: 530.350

(*Fagforeningskontigent, gaver til veldedige organisasjoner osv.)

Hva med folk som har 0,- i inntekt og/eller skatt?

Det er ikke nødvendigvis slik at personer med 0,- i inntekt og/eller skatt jobber svart eller ikke har noen inntekt i det hele tatt. Mest sannsynlig har personen mange fradrag. En annen mulighet er at vedkommende har registrert et eget firma/selskap og tok ut mindre lønn/utbytte enn det han/hun hadde i fradrag.

Disse finner du ikke i skattelistene

3,7 millioner lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende er listet i skattelistene for 2009. Tallene omfatter alle personlige skatteytere, både de som fikk skatteoppgjøret i juni, og de som får skatteoppgjøret nå.

I utgangspunktet er det ikke mulig å reservere seg mot å stå i skattelistene, men det er likevel noen personer du ikke finner i listene:

  • personer med sperret adresse
  • personer der opplysninger som inngår i skattelisten, kan røpe et klientforhold (sykehus, fengsel osv.)
  • barn under 13 år, og barn mellom 13 og 16 år i fosterhjem
  • personer uten fast bopel
Kanskje du skal betale mindre skatt i 2011? Sjekk selv:

NY!

Pensjonister: DIN SKATT I 2011


Vanlige lønnsmottakere: DIN SKATT I 2011